Annonse
Klokke i Kongens Gade i Trondheim. Før 1895 ville den trolig vist et annet klokkeslett enn klokkene i for eksempel Bergen. (Foto: Mittel & Co./Municipal Archives of Trondheim/Flickr.)

Norge kunne hatt fem tidssoner

Det tok nesten ti år før Norge sluttet seg til de nyetablerte tidssonene. I stedet brukte nordmenn lokaltider som varierte med opptil 40 minutter. Hvorfor var det slik?

Publisert

Mer om lokaltid

Lokaltid stilles etter når sola står høyest i sør. Det vil variere litt etter hvor du befinner deg i landet.  

Derfor var det helt normalt å måtte stille klokka med 22 minutter hvis du for eksempel skulle reise mellom Kristiania og Bergen. I alle fall helt fram til 1895. 

Et døgn slik vi kjenner det, består av 24 timer. Det tar utgangspunkt snittiden det tar jorda å dreie rundt seg selv én gang. Det kan måles ut i fra den tiden det tar mellom to påfølgende ganger sola står høyest i sør. 

Jorden, som er delt inn i 360 lengdegrader, beveger seg 15 lengdegrader i løpet av en time. Derfor har hver lengdegrad en egen lokaltid på fire minutter. Dersom du reiser mellom Norges østligste og vestligste punkt, har du beveget deg langs flere lengdegrader. Da skulle du egentlig ha stilt klokka fram én time og 47 minutter.

I dag virker det helt uvirkelig og i grunn ganske upraktisk, men for litt over 100 år siden var nordmenn vant med å stille klokka da de reiste innenfor Norge.

Her kan du klikke deg gjennom historien om Norges overgang fra lokaltid til normaltid:

Kilder:

Kellmann, T. (2005) Da telegrafen kom til Norge. Nyssgjerrigper.no

Skoie, M. (2012) Lokaltid og verdensstandard. UiO Museum for universitets- og vitenskapshistorie. 

Skoie, M. (2011) Da tiden ble normal. UiO Institutt for teoretisk astrofysikk. 

Jernbanetid. Store norske leksikon (2009)

Normaltid for Norge. Tromsø Stiftstidende 10.11.1984 fra Nasjonalbiblioteket.no 

Otto Albert Blehr. Wikipedia.org

Railway time. Wikipedia.org

Sir Sanford Fleming. Wikipedia.org

Powered by Labrador CMS