Annonse
Hunden din er kanskje flink til å be om hjelp når den får en vanskelig oppgave. Men hva skjer hvis den skal klare seg selv? (Illustrasjonsfoto: Microstock)

Menneskene har gjort hunder hjelpeløse

Hunder venter på oppmuntring fra eier når de får en vanskelig oppgave. Det tette forholdet til menneskene har gjort dem ute av stand til å finne ut av ting selv.

Publisert

Hunder er normalt oppvakte nok til å klare seg selv, men det tette forholdet til mennesker kan få dem til å gi opp vanskelige oppgaver.

Det antyder en ny studie utført av førsteamanuensis Monica Udell fra Oregon State University, ifølge sciencemag.org.

I forsøket brukte Udell ti hunder som hadde vokst opp som kjæledyr og ti ulver som var oppfostret av mennesker.

Hun brukte også ti hunder fra et dyreinternat, som en slags mellomgruppe.

Hvert dyr fikk lukte på en pølsesnabb. Pølsa ble så lagt inn i en gjennomsiktig plastbeholder med en snor som hang ut.

For å få tak i pølsa måtte dyret trekke hardt i snora mens det holdt fast i beholderen.

Hundene ga opp

Forsøket varte i to minutter og ble gjennomført på to måter: en gang med et menneske i nærheten og en gang fikk dyrene løse oppgaven alene.

I begge tilfeller klarte åtte av ulvene oppgaven. En av hundene fra dyreinternatet klarte det, uten et menneske til stede. Og en av kjæledyrene klarte det, mens eieren sto ved siden av.

– Kjæledyrene ser ut til å være forsiktige, selv om de kan løse problemet alene, og eieren signaliserer at det er i orden, sier Monique Udell.

I videoen kan du se en av ulvene i ferd med å løse oppgaven. Ulven er helt upåvirket av at det står et menneske ved siden av.

Video: Monique Udell/sciencemag.org

Oppmuntring hjalp hundene

Forskerne gjentok forsøket med de hundene som ikke klarte oppgaven. Denne gangen fikk de oppmuntring av personen som sto ved siden av dem.

Oppmuntringen hadde en tydelig effekt: Da klarte fire av hundene fra internatet å løse oppgaven, og en av kjælehundene. Dessuten brukte alle hundene mye mer tid på forsøket.

– Det er ikke det at hundene ikke kan. Men de prøver ikke med mindre de blir sosialt motivert, forteller Udell.

Ikke dummere enn ulver

Dette er ikke et tegn på at hundene er mindre intelligente enn ulver. De foretrekker bare at mennesker hjelper dem med oppgaven, understreker Brian Hare, som er evolusjonsantropolog ved Duke University i North Carolina, USA.

– Ulver er tilpasset et liv som uavhengige problemløsere. Hunder er tilpasset et liv der de tilpasser seg menneskers signaler, sier han til sciencemag.org.

Det er også usikkert om hunder og ulver var like motivert av oppgaven, mener atferdsbiologen Zsófia Virányi fra Wolf Science Center i Østerrike. Kanskje var ulvene mer ivrige, foreslår Virányi.

Eller så er forklaringen, som Monique Udell foreslår, at moderne hunder ikke er vant til å klare seg selv fordi mennesker alltid er i nærheten for å hjelpe dem.

Referanse:

Monique A. R. Udell: When dogs look back: inhibition of independent problem-solving behaviour in domestic dogs (Canis lupus familiaris) compared with wolves (Canis lupus). Biology Letters, september 2015. DOI: 10.1098/rsbl.2015.0489. Sammendrag.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS