En kvinnelig turist tar en selfie på toppen av et høyt bygg i Kuala Lumpur i Malaysia i begynnelsen av oktober. Skogbranntåke ligger tykt over Kuala Lumpur, Singapore og andre steder i området. (Foto: Fazry Ismail/Epa)

Røykdekke over Sørøst-Asia

Skogbranner lager en tung og ugjennomtrengelig røyksky over Malaysia, Singapore og Indonesia.

Bildet du ser over er tatt 2. oktober, og viser hvor tett røyken ligger over store byer som Kuala Lumpur og Singapore.

Dette er ikke et nytt fenomen, men det har nesten blitt en årlig hendelse i tørketiden i Sørøst-Asia, skrev The Economist mens det pågikk i 2013. Det kan virke som årets tåke er den verste noensinne, ifølge Copernicus, som er EUs system for atmosfærisk overvåkning. Skoler i Singapore og Malaysia har blitt stengt på grunn av den tunge tåken.

I midten av september ble det erklært unntakstilstand i den indonesiske provinsen Riau på grunn av den voldsomme forurensningen. For noen dager siden ble alle spedbarn evakuert fra området, ifølge BBC.

Ild og jordbruk

Hovedårsaken til den enorme røykskyen er skog- og gressbranner i Indonesia. På satellittbildet under kan du tydelig se hvordan røyken stiger opp fra varme punkter på Sumatra og Borneo.

Bildet er tatt 24. september, og er fra NASAs Terra-sattelitt. Det viser branner på Sumatra (til venstre) og Borneo (til høyre). De røde flekkene viser hvor det er varmest. (Foto: NASA Earth Observatory)

Den eldgamle jordbrukspraksisen svedjebruk får skylda. I Indonesia brennes det store mengder skog hvert år for å dyrke marken. Den nybrente vegetasjonen gir god grobunn for store avlinger, men det går hardt utover regnskogen og luftforholdene i hele regionen.

Det skal også være store plantasjer i Indonesia, og flere anklager store selskaper for å sette fyr på skogen for å få bedre plantejord, ifølge The Economist.

Brannene skal også være veldig vanskelige å slukke, siden torven på og under bakken kan brenne i månedsvis, ifølge NASA. Disse brannene slipper også ut store mengder røyk og forurensning.

Værfenomenet El Niño kan være med på å gjøre 2015 til et spesielt vanskelig år, skrive Copernicus.

Singapore har nylig gått til rettssak mot flere indonesiske selskaper på grunn av eventuelle helsefarer som blir påført befolkningen, ifølge NRK.

Knøttsmå partikler i lungene

Som du kan se på bildene, er tåken veldig tykk. Den består av enormt mange knøttsmå partikler fra brannene, samt mange forskjellige kjemiske stoffer. Det er som om røyken fra verdens største vedovn skulle lagt seg over de asiatiske millionbyene.

Inhalering av disse bittesmå partiklene kan føre til mange forskjellige helseplager, spesielt når det skjer over lengre tid. Partiklene er ofte mindre enn 0,0025 millimeter i diameter, ifølge Nature.

Partiklene kan trenge dypt ned i lungene og irritere vevet, og forurensningen har blitt koblet til mange forskjellige sykdommer.

Indonesiske soldater bærer en vannpumpe i de brannherjede skogene på Sumarta i Indonesia. (Foto: Antara foto, Reuters)

Det ble nylig publisert en artikkel i Nature om sammenhengen mellom luftforurensning og dødelighet. Forskerne hevder at forurensningen kan henge sammen med lungesykdommer, hjertesykdommer og flere krefttyper.

Forskergruppen regner med at mer enn tre millioner mennesker dør for tidlig hvert år på grunn av luftforurensning, og forholdene var verst i Asia.

Partikkelforurensningen i luften øker enormt når tåken legger seg over byene. Mengden partikler per kubikkmeter ble mer enn tidoblet mens tåkeskyen lå over Singapore i 2013, ifølge en forskningsartikkel publisert i Environmental Science & Technology.

Her kan du se en bildeserie hos International Business Times som viser hvor tett luften har blitt i asiatiske storbyer.

Det er ikke bare i Asia du finner dårlig luftkvalitet. Norge ble nylig dømt for dårlig luftkvalitet av EFTA-domstolen, ifølge NRK. Det skal være for høye nivåer av blant annet svevestøv og nitrogendioksid.

Referanser:

Betha mfl: 2013 Southeast Asian Smoke Haze: Fractionation of Particulate-Bound Elements and Associated Health Risk. Environ. Sci. Technol., 2014. DOI: 10.1021/es405533d. Sammendrag.

Lelieveld mfl: The contribution of outdoor air pollution sources to premature mortality on a global scale. Nature, september 2015. DOI: 10.1038/nature15371. Sammendrag.

 

Powered by Labrador CMS