Det kjennes bedre å gi andre kos enn å stryke seg selv. Men hvorfor? (Illustrasjonsfoto: Microstock)
Hvorfor føles andres hud mykere enn din?
Når vi stryker andres hud, virker den mykere og glattere enn vår egen. Det er for å få oss til å kose, mener forskere.
Kos er bra.
Forskning viser at frivillig fingring på andres hud faktisk er et viktig lim i samfunnet vårt. Det er fundamentalt for sosialt samkvem og tilknytning, skriver Antje Gentsch og kollegaene hennes i siste nummer av Current Biology.
Det er rett og slett godt og nødvendig å bli tatt på.
Men hva er det som motiverer oss for å gjøre det motsatte – altså ta på andre? Vi sier jo ikke til ungene våre: «Berøring er sunt, gå og kos lillesøsteren din!», slik vi gjør med andre helsebringende greier som grønnkål og armhevinger.
Man kan så klart si at motivasjonen ligger i at vi selv nødvendigvis får berøring når vi tar på andre. Men hvorfor koser vi ikke bare oss selv? Det er jo mye enklere.
Andres hud var best
Gentsch og kollegaene hadde en hypotese: Hva om det faktisk er bedre å ta på andre enn å klå på seg selv?
Og nå har de testet ut nettopp det.
Forskerne gjorde en rekke ulike undersøkelser der par av frivillige strøk både seg selv og den andre på armene. Da viste det seg de oppfattet andres hud som mykere og glattere enn sin egen. Uansett om den faktisk var det.
Når deltagerne skulle rangere hvor god egen og andres hud kjentes i forhold til andre materialer, viste det seg at de også her plasserte andres hud lenger oppe på mykhetsskalaen enn sin egen.
Kos til folket
Forskerne kaller fenomenet sosial mykhets-illusjonen. Og visse tegn kan tyde på at mekanismen er spesialdesignet for å sørge for best mulig kos.
Forsøkene viste nemlig at mykhets-illusjonen slo inn sterkest nettopp da deltagerne strøk den andres arm på den måten som var deiligst for mottakeren. Her kan det altså se ut som om vi har et system som gir oss mest belønning når den vi koser har det best.
Nå gjenstår det så klart å si at det er første gang dette fenomenet er testet. Det betyr det at mykhets-illusjonen foreløpig er en besnærende ide med en viss dokumentasjon, men at vi nok må vente på flere undersøkelser før vi er sikre på at den faktisk finnes.
Referanse:
Gentsch, Panagiotopoulou og Fotopoulou: Active Interpersonal Touch Gives Rise to the Social Softness Illusion, Current Biology, september 2015, doi: 10.1016/j.cub.2015.07.049. Sammendrag