Annonse
Det er i bunn og grunn diskriminering at kvinner fryser på arbeidsplassen, sier nederlandske forskere. Men det stemmer ikke, sier en dansk professor. (Illustrasjonsfoto: Microstock)

– Temperaturen på arbeidsplassene diskriminerer kvinner

Termostaten på arbeidsplassen bør skrus opp med tre grader, sier nederlandske forskere. Temperaturen er nemlig basert på forskning fra 60-tallet, og den diskriminerer kvinner. «Helt feil», svarer en dansk forsker.

Publisert

Fakta

Den europeiske standarden for termisk inneklima (ISO 7730) anbefaler en innendørs temperatur på 23–26 grader om sommeren og 20–24 grader om vinteren. 

Når sommervarmen forsvinner, kan mange se frem til iskalde fingre og trekk på nakken. Og det er ikke tilfeldig at særlig kvinnene må finne frem ullgenseren, sier nederlandske forskere ifølge Sciencemag.

Anbefalingene for innetemperatur er nemlig basert på den danske forskeren Povl Ole Fangers arbeid fra 1960-tallet. Fangers gikk ut fra at en vanlig kontorarbeider var en mann på 70 kilo og omtrent 40 år, kledd i skjorte, vest og jakke.

Senere har moten endret seg, og kvinnene har dessuten gjort sitt inntog på arbeidsmarkedet. Siden kvinner har et lavere stoffskifte enn menn, bør innetemperaturen heves fra 21 til 24 grader, mener forskerne.

– Jeg har snakket med et par profesjonelle på området, og reaksjonene deres er veldig positive, sier Boris Kingma til LiveScience. Kingma er humanbiolog ved Universitetet i Maastricht Universitet og en av forskerne bak studien.

Forsknigen er publisert i tidsskriftet Nature Climate Change.

– Kvinnene er tatt med

Boris Kingma har nok ikke snakket med professor Bjarne W. Olesen, som er leder av DTUs Center for Indeklima og Energi, som Povl Ole Fanger var med på å grunnlegge. Olesen har også vært medlem av den internasjonale komiteen som utformet anbefalingene for innetemperaturer. Disse anbefalingene har vært en internasjonale standard siden 1982.

Olesen mener de nederlandske forskernes konklusjon er «helt feil». Han påpeker også at dagens anbefalinger er basert på forskning på både kvinner og menn.

– Det er basert på mange studier, og den viktigste inneholdt mer enn 1300 personer. Halvparten var kvinner. Det var ingen forskjell på den temperaturen de ønsket, forteller Olesen.

– Konklusjonen er feil

I den nye nederlandske studien undersøkte forskerne 16 kvinner med lett påkledning som utførte lett kontorarbeid i et klimaovervåket kammer. Samtidig overvåket forskerne kvinnenes stoffskifte ved å måle oksygenforbruk og CO₂-produksjon. De holdt også øye med hudtemperatur, lufttemperatur og luftfuktighet.

Det viste seg at kvinnenes stoffskifte lå betydelig under standardverdiene for 40 år gamle menn. Kvinner er generelt mindre enn menn og har flere fettceller, som produserer mindre varme enn muskelceller, mener forskerne.

Men slik kan de ikke konkludere, forteller Bjarne W. Olesen.

– Den undersøkelsen de utfører, viser ikke at kvinnene vil ha en lavere temperatur, sier han.

Professor Povl Ole Fanger oppnådde stor internasjonal anerkjennelse som den ledende eksperten innen arbeidsmiljøet betydning for helse og produktivitet. (Foto: Shanghai Jiao Tong University)

– De utfører i utgangspunktet et godt arbeid, selv om det bare er 16 forsøkspersoner. De måler varmeutviklingen ved stoffskiftet og sammenligner med verdier for menn. De burde likevel ha utført den samme undersøkelsen med mannlige forsøkspersoner, forteller Olesen.

Kvinner kler seg lettere

Forklaringen på forskjellene er nok at kvinner er flinkere til å kle seg etter sommerværet, forteller den danske professoren. Mange menn går på jobben med dress og slips hele året. Det er en fordel for kvinnene om sommeren, men kan også bli en ulempe om vinteren.

– Noen steder synes kvinner det er for kaldt, men som regel er det et spørsmål om påkledning, sier Olesen.

Noen steder er det også tekniske årsakene til at folk fryser mer på arbeidsplassen. I USA bruker noen arbeidsplasser nedkjøling for å avfukte luften.

Men forskningen viser ikke at kvinner fryser mer enn menn hvis de har på seg samme type klær og utfører det samme arbeidet.

– Det er mye større forskjell fra en person til person enn det er mellom grupper. Mellom individer kan det være forskjeller på opptil 4–6 grader når det gjelder hvilken temperatur de foretrekker, men når man ser på en gruppe i gjennomsnitt, er det ikke de store forskjellene, fastslår Olesen. 

Referanse:

Boris Kingma og Wouter van Marken Lichtenbelt: Energy consumption in buildings and female thermal demandNature Climate Change (2015), DOI:10.1038/NCLIMATE2741.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS