Ensom orm sprøyter sæd inn i sin egen panne

Flatormer spidder sitt eget hode med penis for å få avkom. Den merkelige oppførselen overrasker forskerne. 

Flatormer parer seg på en merkelig måte. De er hermafroditter – altså har de både mannlige og kvinnelige kjønnsorganer. Når de finner en partner, «slåss» de med hverandre. Det er en belastning å være gravid, så det gjelder å sprøyte sæd inn i den andre uten å bli spiddet av den farlige penisen til den andre. Du kan se hvordan det foregår i videoen øverst i artikkelen.

Traumatisk opplevelse

Flatormen Macrostomum Hystrix vil for alt i verden ikke gå gjennom livet som jomfru. Derfor har den utviklet en oppsiktsvekkende taktikk. Hvis en passende make ikke dukker opp, har den rett og slett sex med seg selv. Ikke nok med det, den spidder faktisk seg selv i pannen med den spisse penisen. Deretter sprøyter den inn sæden og gjør seg selv gravid. Det skriver Discover Magazine.

Metoden kalles «hypodermisk inseminering» eller «traumatisk inseminering». Det lyder ikke særlig morsomt, og det er det ikke heller. I hvert fall ikke for flatormen selv. Det kan nemlig gjøre stor skade. Likevel kan det være siste utvei for å få reprodusert seg.

M. hystrix har, som andre flatormer, både mannlige og kvinnelige kjønnsorganer, men de er ikke plassert i nærheten av hverandre. Derfor ville en gruppe tyske og sveitsiske forskere undersøke hvordan ormene gjør seg selv gravide.

Macrostomum Hystrix er en gjennomsiktig flatorm. De to svarte prikkene viser hodet, mens kjønnsorganene sitter i den andre enden. (Foto: Lukas Schärer)

Ikke lett å være singel

Forskerne undersøkte en gruppe ormer som var isolert og en gruppe der de var satt sammen tre og tre. Etter 13 dager sjekket forskerne om ormene hadde sæd i kroppen.

Siden flatormene er gjennomsiktige, var det ganske enkelt. I gruppene fant de typisk sæd inn i området omkring halen eller på midten av kroppen.

Hos de isolerte ormene var det ofte sæd i hodet. Forskerne mener hodet er det eneste stedet de når fram til. 

Referanse:

M.T Siva-Jothy: Trauma, disease and collateral damage: conflict in cimicids. NCBI (2006). DOI: 10.1098/rstb.2005.1789.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS