Sommeren 2015 er den mest vindfulle i løpet av de årene værforskerne har vinddata fra Oslofjorden. Her fra Mærrapanna utenfor Fredrikstad. (Illustrasjonsfoto: Thorfinn Bekkelund/Samfoto

Blåserekord i Oslofjorden i sommer

Aldri har meteorologene registrert mer vind i Oslofjorden.

På Færder fyr har værforskerne registrert rekordmange vindfulle dager fram til nå denne sommeren.

Også resten av Norge har hatt mye vind i sommer. Men på Østlandet og Sørlandet blåser det sjelden så mye som i vest og nord, så det er nok her mange synes det har vært en ekstra vindfull sommer.

Vindsommeren 2015

forskning.no har fått hjelp av Jostein Mamen, forsker ved Meteorologisk institutt, til å samle vinddata fra tidsrommet 1. juni til 19. august. Dataene strekker seg helt tilbake til 1950 og  viser hvor mange dager det blåste frisk bris, minst 8 meter i sekundet, eller sterkere.

Vinddata fra Oksøy fyr utenfor Kristiansand viser at det også der blåste veldig mye denne sommeren, selv om Sørlandet ikke fikk rekord i blåsedager.

Vanskelig å måle vind

Jostein Mamen tar noen forbehold om vindstatistikken. Det er nemlig mer utfordrende for meteorologene å måle vind enn å måle temperatur og nedbør.

Meteorologene har kun gode vinddata for alle døgnets timer, fra de aller siste tiårene. Disse dataene er ikke helt sammenlignbare med vinddata fra tidligere tiår.

– Likevel gir dataene våre en klar indikasjon på at det har blåst mye denne sommeren, bekrefter Mamen.

Sommeren 2014 vil nok mange huske som tidenes godværssommer. Da var det også vindstille. I Oslofjorden må man tilbake til 1980 for å finne en sommer med mindre vind enn fjorårets. (Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe/NTB scanpix)

Lavtrykk forklarer

Seniorforsker Ketil Isaksen ved Meteorologisk institutt peker på høy lavtrykksaktivitet som forklaring på hvorfor det har vært så mye vind i sommer.

Forskerens forklaring er altså så enkel at du nok kan ha kommet på den selv allerede: Fordi det har vært så dårlig sommervær – så har det også blåst mye.

– I juli var det spesielt mye lavtrykksaktivitet. Det stabile sommergodværet var fraværende store deler av den måneden, bekrefter Isaksen.

Når værforskerne skal uttale seg om hvorvidt det har vært en fin sommer eller ikke, så kikker de gjerne på temperaturen og nedbøren. For juli 2015 var temperaturen under normalen i hele landet, og på deler av Østlandet kom det to til tre ganger mer nedbør enn normalen.

Hittil i august ligger temperaturen over normalen i hele landet – og spesielt den siste uka har vært varm.

Powered by Labrador CMS