Annonse

Se den lille, selvbrettende roboten

En dag kan kanskje enda mindre varianter av disse robotene flyte rundt i kroppene våre.

Publisert

Nanoroboter har lenge vært framtiden. Bittesmå maskiner som kan ordne og fikse problemer på en knøttliten skala, for eksempel inne i kroppen, er fortsatt noen år unna.

Men det skjer framskritt. Nå har forskere ved Massachusetts Institute of Technology og Technische Universität i München vist fram en liten origamirobot.

Bretting

Roboten er laget av plast, og har noen forhåndsbestemte brettelinjer.

Den kan brette seg selv fra en firkantet plate, bevege seg framover, gå opp bakker, løse enkle oppgaver og svømme i vann. Den kan også løses opp i aceton eller vanlig neglelakkfjerner. Den kan til og med grave gjennom en haug med småting.

Forskerne har også laget varianter som kan løses opp i vann. Dette er veldig viktig hvis roboten skal for eksempel brukes inne i kroppen: Den kan gjøre jobben, og så bare forsvinne etterpå.

Magnetisme

Den mystiske lille skapningen fungerer ved hjelp av magnetisme. Selve brettingen settes i gang av varme, og i hjertet av roboten sitter det en veldig kraftig, kubisk neodym-magnet. Denne lar seg ikke løse opp.

Roboten er ikke selvgående. Under bordet som roboten beveger seg på er det noen kraftige elektromagneter.

Disse magnetene brukes til å lage forskjellige magnetiske felt, som så brukes for å manipulere og bevege den knøttlille roboten.

På grunn av vektfordelingen til den ikke-symmetriske robotkroppen, kan magnetfeltene få roboten til å gå og styre, både på land og i vann.

En gang i framtiden kan kanskje små varianter av disse robotene bli brukt til for eksempel kirurgi. Pasienten legger seg på et operasjonsbord med magneter under, får i seg noen bittesmå robotplater, og så kan arbeidet begynne.

Men foreløpig skal ikke den lille origamiroboten inn i noens kropp.  

Nanoverden

Hvis det noen gang blir en realitet, er det et kjempestort potensial i nanoteknologi. Noen mener vi kan bruke nanopartikler til å frakte medisin helt fram til kreftsvulsten, mens denne lille pillen bruker ekstremt finmalt støv til å generere varme.

Det ekstremt anvendelige nanomaterialet grafén viser også nanoteknologiens store muligheter. Stoffet er bare én atom tykt, og leder varme og elektrisitet på en god måte.

Referanse:

Shuhei Miyashita mfl: An Untethered Miniature Origami Robot that Self-folds, Walks, Swims, and Degrades. MIT. Forskningen ble presentert på ICRA 2015-konferansen i Seatlle.

Powered by Labrador CMS