Serengetisletten dekker nesten 25 000 kvadratkilometer i Kenya og Tanzania. Det er omtrent like stort som Hedmark. Området er kjent for sitt voldsomme dyreliv, og mer 1,6 millioner sebraer og gnuer lever på sletten.
En internasjonal forskergruppe har satt opp 225 viltkameraer for å følge bytte- og rovdyrene i området.
Disse kameraene er kamuflert, og opptaket blir startet av en bevegelsessensor som merker når det er noen dyr i nærheten.
Kameraene sto der i hele tre år, fra 2010 til 2013. Med så mange dyr på sletten, sier det seg selv at forskerne satt igjen med en gigantisk bildesamling etterpå.
Hele 1,2 millioner øyeblikksbilder av Serengetis ville dyr ble fanget.
Folkeforskning
Forskerne fikk hjelp av vanlige folk med å sortere og klassifisere bildene gjennom nettsiden Snapshot Serengeti. 28 000 brukere jobbet sammen med en datasorterings-algoritme for å grave gjennom bildene.
Alt dette arbeidet ble gjort for å lage en diger database, som forskerne mener kan brukes i framtidig forskning på økologiske systemer og til utdanningsformål.
Bildene viser mer enn 322 000 dyr, fordelt på nesten 50 forskjellige arter.
Listen over hvilke dyr som ble fanget av forskernes kameraer er ganske artig lesing.
Blant annet ble det tatt 101 178 bilder av elefanter i perioden da kameraene sto og gikk. 1556 bilder ble tatt av bavianer som tuslet forbi, mens pinnsvin ble foreviget 288 ganger av kameraene.
Det var også noen svært eksotiske dyr som ble sett. Den lille antilopevarianten dik-dik ble sett over 1000 ganger.
De er oppkalt etter den plystrende varsellyden som både hannene og hunnene lager når det er rovdyr i området.
Annonse
Ellers dukket det opp honninggrevlinger, jordulver, mårdyret zorilla og mange, mange flere arter. Du kan se flere bilder i galleriet under.
[gallery:1]
Referanse:
Alexandra Swanson mfl: Snapshot Serengeti, high-frequency annotated camera trap images of 40 mammalian species in an African savanna. Nature Scientific Reports, juni 2015. DOI: 10.1038/sdata.2015.26. Sammendrag.