Du kan snu helt om på risikoen for å få tykktarmskreft hvis du bytter diett. Belgfrukter og bønner er noe av det som skal være bra for magen. (Foto: Colourbox)
Spis deg bort fra tykktarmskreft
I to uker byttet amerikanere og afrikanere mat. Allerede etter så kort tid fant forskerne store forskjeller i magene til deltakerne.
BBC Health skriver om en ny studie hvor forskere ba 20 afroamerikanere bytte diett med 20 personer som bor på landsbygda i Sør-Afrika.
Alle deltakerne var mellom 50 og 65 år.
De afrikanske deltakerne er vant til å spise mat som har lite fett og et høyt innhold av fiber. Nå ble de i stedet servert nøyaktig det motsatte: Amerikansk mat som hamburgere og pommes frites.
Den andre gruppen fikk den sunnere, afrikanske maten som blant annet inneholder mye belgfrukter og bønner.
Store endringer
Afroamerikanere får tykktarmskreft mye oftere enn det afrikanere på landsbygda i Sør-Afrika gjør. I Norge får 1 av 24 kvinner og 1 av 29 menn tykktarmskreft. Bare rundt halvparten av de 3500 som rammes årlig, overlever i fem år etter at diagnosen er stilt.
Et kosthold med mye fett og lite fiber ser ut til å øke risikoen for denne krefttypen. Derfor ville forskerne se hvor stor forskjell det ble i magene når amerikanere og afrikanere byttet matvaner i to uker.
– Vi fant bemerkelsesverdige endringer hos begge grupper, skriver forskerne i sammendraget til studien.
Byttet kreftrisiko
De som fikk amerikansk mat, hadde mye dårligere magehelse etter at de to ukene var gått. De som spiste landlig og afrikansk, hadde et mye sunnere miljø i magene sine. Spesielt slikt som knyttes til kreftrisiko, forandret seg – blant annet bakteriefloraen.
De to gruppene hadde rett og slett byttet kreftrisiko.
Det er ikke overraskende at mat påvirker magen. Stephen O’Keefe ved universitetet i Pittsburgh er hovedforfatter av studien. Han mener det viktige her er å se på hvor fort magen kan endres:
– Disse funnene er veldig gode nyheter, sier han i en pressemelding.
– På bare to uker ble viktige biomarkører for kreftrisiko endret, noe som indikerer at det sannsynligvis aldri er for sent å endre risikoen for tykktarmskreft.
Liten studie
Eksperter som BBC har pratet med, påpeker likevel at det ikke er mulig å trekke store, bastante konklusjoner basert på en så liten studie.
En talsmann for Cancer Research UK sier at det trengs større studier over lenger tid:
– Kostholdsbyttet var også ganske drastisk. Vi vet at små endringer som du kan holde på i lang tid, er mye mer effektivt for å opprettholde en sunn livsstil.
Trening og omsorg
Forskerne tar også forbehold selv:
– Vi kan ikke si definitivt fra disse målingene at endringen i kostholdet ville ha ført til mer kreft i den afrikanske gruppen eller mindre i den amerikanske gruppen, sier Jeremy Nicholson ved Imperial College London; en annen av forskerne bak studien.
– Men det er vist fra andre studier at de endringene vi observerte, er tegn på kreftrisiko, legger han til.
Det er altså kjekt å tenke litt over fiber og fett. I tillegg ser det ut til at trening kan hjelpe. Folk som trener regelmessig, har lavere risiko for å dø av tykktarmskreft.
Støtte og omsorg under sykdommen ser ut til å kunne gi bedre muligheter for å overleve denne kreften.
Referanse:
Stephen O’Keefe m.fl: Fat, fibre and cancer risk in African Americans and rural Africans, Nature Communications, 28.april 2015. doi:10.1038/ncomms7342. Sammendrag.