Annonse
Det er ikke særlig smigrende hvis mamma eller pappa forsnakker seg og forveksler ditt og hundens navn. Ifølge en ny studie er slett ikke dette uvanlig, og det har en naturlig årsak. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Slik unngår du at kjæledyret smitter deg

Husdyreiere er mer utsatt enn andre for smitte. Canadiske forskere advarer mot husdyrbakterier.

Publisert

Neste gang du klør familiens kjæledegge bak øret, kan det være lurt å vaske hendene godt etterpå.

Kanadiske forskere har gått gjennom mer enn 300 artikler om smittefare fra dyr. Oppsummeringen i tidsskriftet Canadian Medical Association Journal viser at husdyreiere er mer utsatt enn andre for ulik smitte. Blant annet løper de større risiko for å bli smittet av antibiotikaresistente bakterier.

Kloring og spytt

Alt fra salmonella og E. coli til rundorm kan overføres fra kjæledyr til mennesker. Som regel smittes du gjennom kloremerker, dråpesmitte, bitt eller kontakt med avføring.

Likevel viser de canadiske forskerne til undersøkelser som sier at rundt 75 prosent av deltakerne både sover sammen med dyrene og lar seg slikke i ansiktet av kjæledyrene sine.

Hunder, katter, gnagere, fugler, akvariefisk, krypdyr og amfibier bærer alle forskjellige slags sykdommer, og rammes forskjellig etter hvor gamle de er. Forskerne råder familier til å snakke med både legen og veterinæren om hvilket kjæledyr som er tryggest akkurat for dem.

Dyrene avgir bakterier og andre organismer som kan forårsake sykdommer, naturlig gjennom avføringen, spyttet eller fra huden. For eksempel har skilpadder, slanger, frosker og salamandre salmonella i fordøyelsessystemet helt naturlig. Etter at du har tatt på disse dyrene, er det viktig å vaske hendene – spesielt for dem som er ekstra utsatt for infeksjoner.

Kreft og ny kattunge

Forskerne bak artikkelen mener at smittefaren fra husdyr som hund og katt er undervurdert. Men hvor stor smittefaren er, avhenger av hver enkelts alder og helse og av hvordan han eller hun håndterer dyr.

Øverst på lista over dem som er mest utsatt for å bli smittet av kjæledyrene sine, er barn under 6 år og eldre over 65 år. I tillegg er gravide og mennesker med nedsatt immunforsvar utsatt. For disse gruppene kan sykdommen vare lenger, og symptomene kan bli mer alvorlige.

Jason Stull på Ohio State-universitetet, en av forskerne bak artikkelen, trekker frem som et skrekkens eksempel familier med et kreftrammet barn som får behandling som rammer immunforsvaret.

– Vi har arbeidet med familier med barn som bruker mye tid på legekontorer og som av forskjellige grunner går glipp av aktiviteter sammen med andre barn, sier han. – Foreldre skaffer noen ganger en valp eller en kattunge for å erstatte litt av den sosiale samhandlingen. Men valper og kattunger sprer noen organismer som voksne dyr ikke har, så i en slik situasjon vil et voksent kjæledyr sannsynligvis være et bedre valg.

Vask hendene og bruk hansker

Men så lenge man tar visse forholdsregler, trenger man ikke å bekymre seg særlig, forsikrer Stull. Karin Nygård fra Folkehelseinstituttet viser til de samme forholdsreglene.

– Vi har generelle råd om omgang med hund og katt. Kjæledyrene kan være bærere av smittestoffer som kan smitte til oss mennesker, men de fleste kan forebygges ved håndvask. Og de fleste gravide vet for eksempel at de ikke bør tømme kattekassen og at de må ha god håndhygiene ved kontakt med katt, sier Nygård.

– Det handler om trygt dyrehold. Det er svært få situasjoner hvor man ikke kan eller burde ha et kjæledyr, om man ønsker det. Det handler bare om å finne rett art til rett person, forklarer Stull i pressemeldingen.

– Vi bruker antibiotika på kjæledyrene våre. Det er viktig også å se på kjæledyrene når det kommer til bruk av antibiotika og utvikling av antibiotikaresistens, mener Karin Nygård.

Her er rådene:

Selv om rådene i artikkelen er relativt selvsagte, som å vaske hendene nøye etter kontakt med dyret og å bruke plastpose når man plukker opp etter hunden, kan tiltakene for risikogrupper være vanskeligere å gjennomføre.

  • Vask hendene godt etter at du har vært i kontakt med dyret.
  • Lær kjæledyret at det ikke skal slikke deg i ansiktet.
  • Plasser sandkasser unna områder der det spises eller tilberedes mat.
  • Dekk til sandkassene når de ikke er i bruk.
  • Unngå kontakt med høyrisikodyr som for eksempel reptiler, amfibier og eksotiske dyr.
  • Vask og desinfiser bur, fôringsområder og soveunderlag regelmessig.
  • Bruk hansker når du renser akvariet, gjør rent buret eller fjerner avføring.
  • Vent med å skaffe deg et nytt kjæledyr til immunitetsstatusen er god.
  • Avtal regelmessige veterinærbesøk for alle kjæledyr.

Referanse: 

Stull, J.W m.fl., Reducing the risk of pet-associated zoonotic infections (artikkelen ligger bak betalingsmur), Canadian Medical Association Journal (2015), doi: 10.1503/cmaj.141020

 

Powered by Labrador CMS