På to ben svinser roboten uanfektet rundt helt til en av ballene treffer nødbryteren.
Synes du det ser tullete ut å bruke arbeidsdagen til å kaste kanonballer på en dansende robot? Denne balansetesten er faktisk viktig. Atrias skal nemlig lære å gå og løpe i røft terreng utendørs, og kanskje redde menneskeliv.
Stor som et menneske
Atrias er like stor som en voksen mann. Det er forskerne ved Oregon State University som har bygget ham.
Selve dansingen som du ser i videoen nedenfor, hindrer ham ikke. Med de små føttene har roboten faktisk bedre balanse når den spretter rundt enn når den står stille.
Og det er vel ikke så ofte man ser så myke dansetrinn hos en robot. Materialet i bena er alfa og omega.
For den som lurer: Atrias kan gå uten bommen som holder ham på plass i videoen, men hvis roboten stadig hadde gått i bakken, ville testen blitt en dyr affære.
De to bena er satt sammen av fire skaft av karbonfiber og fjærer av glassfiber. Det lette materialet og fjæringen gjør at roboten kan bevege seg rundt uten særlig belastning på resten av kroppen.
Bena er designet slik for å etterligne menneskers og dyrs myke gange. Dermed vil roboten kunne bevege seg mer som oss i vanskelig terreng. Når han klarer det, kan han brukes til å redde mennesker i katastrofeområder.
Der robotene møtes
Nå i juni skal Atrias få møte andre redningsroboter som deltar i den store, internasjonale konkurransen Darpa Robotics Challenge. Det amerikanske forskningsinstituttet Darpa har arrangert konkurransen siden 2012.
Atrias er ikke klar for konkurransen ennå. Han skal vises frem som prototype på en ny generasjon ben. Deltakerne skal blant annet drille seg igjennom en vegg, klatre over hindre og åpne dører.
Det kan likevel hende Atrias har en fordel som gjør at han kan leve lenger enn de andre, når han en dag er klar til dyst.
Lette lever lenger
Forskerne som har laget Atrias, mener nemlig at denne typen ben kan gi roboter lenger batterilevetid, blant annet fordi det er mer energieffektivt når gangen ikke belaster kroppen.
Lang batterilevetid vil dessuten være en viktig kvalitet når disse robotene til slutt er klare for å bidra i ekte katastrofeområder.