Annonse

Interaktiv: Et univers av farger

I regnbuen stråler alle fargene som øynene våre kan se. Men spekteret er mye, mye større. Hvordan ville verden sett ut hvis vi hadde radioøyne eller UV-syn? Få et innblikk her! 

Publisert

Øynene våre opplever en pen bukett av farger, fra fiolett gjennom hele regnbuens blå, grønne, gule, oransje og røde fargeglød.

De røde bølgene er like under en tusendels millimeter lange. De blå er omtrent halvparten så lange. Altså en faktor på to mellom ytterpunktene i det synlige spekteret.

Et smalt fargevindu

Men all denne fargeprakten er bare som et smalt vindu ut mot en mye større verden av elektromagnetiske bølger som vi ikke kan se: gamma, røntgen, ultrafiolett, infrarødt og radiobølger.

Gammabølgene er mye kortere enn synlig lys. De er bare rundt en milliarddels millimeter lange. Det er mye mindre enn størrelsen på et atom.

I andre enden av superspekteret, svimlende langt unna, er de lange radiobølgene. De er rundt 10 kilometer lange. Altså en faktor på rundt 10 millioner milliarder.

Se med gammaøyne og radioøyne

I denne multimediaproduksjonen kan du utforske hele det elektromagnetiske superspekteret. Du kan danne deg et bilde av hvordan verden ville sett ut hvis du hadde gammaøyne eller radioøyne.

Du får også vite litt om hvordan astronomer kan se ut i de forskjellige bølgeområdene, og lære mer om universet.

Du får også vite hvordan vi til daglig kan utnytte elektromagnetiske bølger, blant annet i radio, TV, radar og mobiltelefoner.

Powered by Labrador CMS