Et univers av farger

Interaktiv:

I regnbuen stråler alle fargene som øynene våre kan se. Men spekteret er mye, mye større. Hvordan ville verden sett ut hvis vi hadde radioøyne eller UV-syn? Få et innblikk her! 

31.3 2015 10:01

Øynene våre opplever en pen bukett av farger, fra fiolett gjennom hele regnbuens blå, grønne, gule, oransje og røde fargeglød.

De røde bølgene er like under en tusendels millimeter lange. De blå er omtrent halvparten så lange. Altså en faktor på to mellom ytterpunktene i det synlige spekteret.

Et smalt fargevindu

Men all denne fargeprakten er bare som et smalt vindu ut mot en mye større verden av elektromagnetiske bølger som vi ikke kan se: gamma, røntgen, ultrafiolett, infrarødt og radiobølger.

Gammabølgene er mye kortere enn synlig lys. De er bare rundt en milliarddels millimeter lange. Det er mye mindre enn størrelsen på et atom.

I andre enden av superspekteret, svimlende langt unna, er de lange radiobølgene. De er rundt 10 kilometer lange. Altså en faktor på rundt 10 millioner milliarder.

Se med gammaøyne og radioøyne

I denne multimediaproduksjonen kan du utforske hele det elektromagnetiske superspekteret. Du kan danne deg et bilde av hvordan verden ville sett ut hvis du hadde gammaøyne eller radioøyne.

Du får også vite litt om hvordan astronomer kan se ut i de forskjellige bølgeområdene, og lære mer om universet.

Du får også vite hvordan vi til daglig kan utnytte elektromagnetiske bølger, blant annet i radio, TV, radar og mobiltelefoner.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord