Annonse
Fargelagt avbildning av ebola-virus ved hjelp av et elektronmikroskop. (Foto: CDC)

Ebolaviruset muterer ikke så fort som fryktet

Viruset som står bak ebola-utbruddet i Vest-Afrika, endrer seg ikke så raskt som forskere tidligere har vært redde for.

Publisert

Utbruddet i Vest-Afrika har vart i snart halvannet år, og er den største og verste ebola-epidemien noensinne. Over 10 000 mennesker har dødd av sykdommen siden desember 2013, ifølge CDC.

Frykten har vært nye mutasjoner av ebola-viruset. Varianter med nye og farligere egenskaper, som for eksempel kunne gjøre det mulig for sykdommen å spre seg med luftbåren smitte – eller som kan stå imot vaksiner og medisiner.

Avviser mutasjoner

I begynnelsen av året meldte flere medier at ebolaviruset i Vest-Afrika kunne ha blitt mer smittsomt, og at viruset kanskje oppfører seg annerledes enn ved tidligere epidemier.

En ny artikkel i Science konkluderer nå med at viruset muterer på samme måte som ved tidligere utbrudd, og at det ikke er noen grunn til å tro at det går gjennom noenen spesielt rask utvikling.

– Viruset har ikke blitt mer dødelig eller smittsomt, sier David Safronetz til New York Times. Safronetz er forsker ved National Institute of Allergy and Infectious Diseases i USA og medforfatter av artikkelen.

Ingen uvanlige endringer

Selv om det store utbruddet stort sett har vært i Liberia, Guinea og Sierra Leone, har sykdommen dukket opp i flere andre land i regionen på grunn av smitte over landegrensene.

Forskerne har undersøkt virus fra to separate utbrudd i Mali med ni måneders mellomrom.

Virusene ble sekvensert, og resultatene ble sammenlignet med virus fra forskjellige pasienter fra flere av de rammede landene.

Da de så hvordan viruset endret seg over tid, oppdaget forskerne at det ikke hadde endret seg raskere enn forventet, sammenlignet med tidligere epidemier.

Dermed tror forskerne at vaksiner og medisiner som er under utvikling, fortsatt vil være effektive mot ebola-viruset som herjer i Vest-Afrika.

Referanser:

T. Hoenen mfl.: Mutation rate and genotype variation of Ebola virus from Mali case sequences. Science, mars 2015. DOI: 10.1126/science.aaa5646. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS