Annonse
En av astronautene leker med vanntanken i Spheres Slosh-eksperimentet. Som navnet tilsier handler det om skvalping. (Foto: NASA)

Hvordan skvalper det i rommet?

Væsker i rommet skvulper ikke som vi er vant til. Derfor kjører astronauter plaskeforsøk på romstasjonen.

Publisert





De fleste av oss vet omtrent hvordan det funker her nede på kloden: Et feiltrinn i trappa, en ikke helt planlagt bevegelse med hånda, og skvulp! En fin liten bølge av kaffe klatrer opp over kanten av koppen og ender på kragen.

Men hva hadde skjedd dersom du i stedet befant deg i null gravitasjon i rommet? Hvordan ville det skvalpet da?

Spørsmålet kan kanskje virke litt sært – av interesse kun for en engere krets av kaffedrikkende astronauter med flekkskrekk. Men det er mer enn som så, skriver NASA på sine sider.

De kraftigste rakettmotorene inneholder jo nettopp flytende drivstoff som plasker rundt. Og det kan være greit å forstå hva som går for seg inni tankene etter at jordas gravitasjonsfelt har sluppet taket i doningen.

Farget vann i tank

Det finnes riktignok datamodeller som simulerer drivstoffets bevegelser i vektløs tilstand, men ingen har sjekket om de stemmer med virkeligheten. Derfor har astronautene på den internasjonale romstasjonen satt i gang et skvalpeeksperiment.

Forsøket er i første omgang ikke så festlig å se på som astronautenes private eksperimenter med vektløst vann. Det foregår nemlig inne i en liten, lukket tank, som blir behørig beveget rundt av roboter, for å etterligne tumlingen til de virkelige drivstofftankene. 

Inni den lille testtanken blir blankt og farget vann skvalpet rundt, mens kameraer og andre instrumenter registrerer hver minste bevegelse, skriver NASA.

Så langt ser det ut til at datamodellene er sånn noenlunde på ballen: De forutsier bevegelsene ganske godt. Men det er fortsatt noe forskerne ikke skjønner: Bobler.

De virkelige boblene i rommet oppfører seg ikke slik modellene har spådd.

Her må det nok søles mer med vann før svarene er klare.

Lenke:

NASA: The Strange Way Fluids Slosh on the International Space Station

 

Powered by Labrador CMS