Grønn stær er en samlebetegnelse på flere lidelser hvor synsnervene blir skadet. For mange som utvikler grønn stær, kan forløpet skje sakte nok til at man først ikke oppdager at synet er svekket. (Foto: Istockphoto)

TV-titting kan avsløre grønn stær

Måten blikket flytter seg når man ser på TV kan brukes til å avdekke ulike øyelidelser.

Grønn stær, eller glaukom, er en øyelidelse som forekommer hos rundt 1,7 prosent av befolkningen over 40 år, og flere tusen nordmenn kan ha det uten å vite om det. Tilstanden er ikke reversibel, og kan i verste fall føre til blindhet.

Men om lidelsen oppdages tidlig, kan synstapet motvirkes med behandling.

I en liten studie har forskere nå vist at de kan påvise grønn stær bare ved å kartlegge måten du ser på TV på.

Tidlige symptomer

Grønn stær er en samlebetegnelse på flere lidelser hvor synsnervene blir skadet. For mange som utvikler grønn stær, kan forløpet skje sakte nok til at man først ikke oppdager at synet er svekket.

- Så snart skaden er gjort, kan den ikke repareres, så tidlig diagnostisering er nødvendig for å identifisere en lidelse som vil bli mer vanlig etter hvert som befolkningen vokser, sier David Crabb i en pressemelding.

Crabb og hans kolleger er nå i ferd med å utvikle en enkel fremgangsmåte for å nettopp kunne diagnostisere slike lidelser. 

Følg blikket

I et forsøk ble 32 eldre mennesker med normalt syn og 44 mennesker diagnostisert med grønn stær, vist et filmklipp. Samtidig ble blikket deres fulgt av et spesiallaget redskap.  

- Vi gjør omtrent tre til fire bevegelser med blikket i sekundet. Vi har trukket en linje mellom hver fiksering, forklarer Crabb i en epost til forskning.no

I løpet av et tretti minutters filmklipp sitter man igjen med omtrent seks tusen linjer, som naturlig nok gir et litt kaotisk sluttresultat.

- Vår metode bruker en matematisk teknikk som nøster opp i alle disse linjene, som da ender opp i en signatur. Det virker som om disse signaturene har visse trekk som gir oss muligheten til å skille pasientene fra de med normalt syn, fortsetter Crabb.

Se hvordan blikkene ble kartlagt her:

Tidligere enn hos legen

Forskerne bak mener denne fremgangsmåten kan være til fordel for flere. Særlig for de som har tidlige symptomer.

- Omtrent én tredjedel av de vi undersøkte i denne studien hadde tidlige tegn på glaukom. Mange av disse menneskene ville ikke nødvendigvis blitt oppdaget av fastlegen eller av en optometrist, mener Crabb.

Han poengterer likevel at denne fremgangsmåten fortsatt er i startfasen.

- På sikt er testen vår svært lovende, særlig fordi den er så enkel å gjennomføre. Tross alt trenger du jo bare å få noen til å se på TV, sier Crabb.

Referanse:

Crabb, D. (et.al) What’s on TV? Detecting age-related neurodegenerative eye disease using eye movement scanpaths. Frontiers in Aging Neuroscience (2014)

Powered by Labrador CMS