På 600 meters dyp oppdaget forskere denne uken den sjeldne dyphavsmarulken - eller sjødjevelen som den også blir kalt.
KristinHeggdaljournalist i NRK
Publisert
I samarbeid med NRK
Liten sjødjevel og Dyphavsmarulk
En liten sjødjevel er en benfiskart i familien sjødjevler. Det er en dyphavsmarulk med parasittiske hanner.
Hannene er frittlevende en liten stund før de fester seg til en hunn og blir helt avhengig av henne. En fastvokst hann kan bli ca. 7 cm lang, mens hunnene kan bli ca. 45 cm. Den knyttet til alle tropiske og subtropiske hav, og kun enkeltindivider er observert i Norge.
Dyphavsmarulker er en gruppe marulker. Alle artene er dyphavsfisker som finnes i alle verdenshav, på dyp større enn 300 meter. Hos mange arter er det stor størrelsesforskjell på hunner og og hanner. Enkelte hunnfisker kan bli opptil hundre ganger lenger og to million ganger tyngre enn hannene.
– Vi har dykket her regelmessig i 25 år, og har bare sett den tre ganger, sier Bruce Robinson, formann i Monterey Bay Aquarium Research Institute, til San Jose Mercury News.
Hannen lever på hunnen
Med det store gapet og “fiskestanga” i pannen kan dyphavsmarulken enkelt lokke til seg et bytte.
Hannen er liten i forhold til hunnen og har kun ett formål i livet, å finne seg en make.
Han biter seg fast i kroppen hennes og lever som en parasitt som aldri vil slippe taket. Kroppen hennes gir ham mat, oksygen og de nødvendige hormonene for å overleve.
– Hvis hannen ikke finner en hunn, drukner den, sier Ted Pietsch, professor ved University of Washington og ekspert på dyphavsbreiflabb.
Forskere fra Monterey Bay Aquarium var ute med en miniubåt i Monterey Bay da de fikk øye på den rare skapningen. Den befant seg på 600 meters dyp, men ifølge ekspertene oppholder den seg vanligvis enda lenger ned.
– Videoen forteller oss mye om hvordan den beveger, svømmer og orienterer seg i forhold til tyngdekraften, sier Pietsch.
Gruppen dyphavsmarulker finnes også i norske farvann, og lever her på mer enn 300 meters dyp.
Skal forske på fisken
Dykkerne fikk også fanget dyphavsmarulken. Robinson skal bruke den til å undersøke om arten vil overleve hvis det blir større temperaturendringer i Monterey Bay.
– Man kan se at temperaturen sakte, men sikkert stiger, sannsynligvis på grunn av global oppvarming. Dersom den fortsetter å stige og mengden av oksygen fortsetter å synke, kommer ting til å forandre seg. Jeg er usikker på om arten vil overleve, sier Robinson.
Hans team med forskere har laget et instrument som skal kartlegge hvordan fisken oppfører seg, når temperaturen endrer seg. Først måler de mengden oksygen i et lukket område med luft eller vann, med dyret i, og overvåker deretter endringene i oksygennivået over tid.
– Dyr som lever på havdypet er vant til at oksygennivået er lavt, men jeg er bekymret for at grensen er nådd, sier Brad Seibel, assisterende professor i marinbiologi ved Universitetet i Rhode Island.