Pandoras gruppe, også kalt Abell 2744, består av over 500 galakser. Den blå gløden er lagt på i ettertid, og representerer gløden fra de ensomme stjernene på vandring mellom galaksene. (Foto: NASA/ESA/IAC/HFF Team, STScI)
Ensomme stjerner kastet ut etter galaksekollisjoner
Hubble har oppdaget gløden fra milliarder av enslige stjerner som vandrer fritt mellom hundrevis av galakser.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Vi lever i Melkeveien, hvor vår egen sol bare er én av hundrevis av milliarder med stjerner i galaksen, holdt sammen av tyngdekraften.
Forskere anslår at det finnes 170 milliarder galakser i det synlige universet. Hubble-teleskopet har nå undersøkt en gruppe på 500 galakser kalt Pandoras gruppe, som ligger fire milliarder lysår unna.
Glød fra 200 milliarder stjerner
Inne i denne gruppen har Hubble funnet spor etter gigantiske galaksekollisjoner. I løpet av de siste seks milliarder årene virker det som om seks galakser blitt revet fra hverandre på grunn av kollisjoner mellom galaksene.
På grunn av de intense og enorme tyngdekreftene i galaksekjernene, vil massevis av stjernesystemer bli slengt ut av banene sine når galaksene braker sammen. Disse stjernene blir kastet ut av galaksene som kolliderer, og må fortsette turen alene gjennom rommet.
Ifølge NASA har astronomer lenge trodd at lyset fra disse bortviste stjernene har vært mulig å oppdage, men lyset må nødvendigvis være veldig spredt og svakt.
Hubble-astronomene mener de har funnet den svake gløden ved hjelp av Hubbles svært sensitive infrarøde sensorer. Gløden har blitt farget blå i bildet over, og astronomene anslår at mer enn 200 milliarder ensomme og utkastede stjerner bidrar med ti prosent av galaksegruppens lysstyrke.
Selv om disse kollisjonene har skjedd milliarder av lysår unna, kan det kanskje si noe om framtiden til vår egen galakse.
Forskere vet med ganske stor sikkerhet at Melkeveien kommer til å kollidere med vår nærmeste galaksenabo, Andromeda-galaksen. Man har lenge visst at Andromeda og Melkeveien er på vei mot hverandre i høy hastighet, men det var ikke før i 2012 at forskere med sikkerhet kunne si at kollisjonen kommer til å skje.
Kollisjonen skjer om rundt fire milliarder år, og Andromeda og Melkeveien kommer tilslutt til å smelte sammen til én galakse, etter noen voldsomme sammenstøt.
Videoen under er en NASA-simulering som viser hvordan kollisjonen kommer til å se ut. Du kan også tydelig se hvordan materie blir slengt ut av hver galakse, når galaksekjernene nærmer seg hverandre.
Selv om krasjen høres ut som et dommedagsscenario, er det så lenge til at det neppe er noe å bekymre seg om. I løpet av fire milliarder år har vår egen sol est ut og blitt mye varmere, og jorda vil begynne å bli ganske ubeboelig allerede om 600-1000 millioner år.
Likevel vil solsystemet sannsynligvis overleve kollisjonen. Stjernene i galaksene er såpass langt fra hverandre at det er ekstremt usannsynlig med stjernekollisjoner. Sannsynligvis vil solsystemet ende opp lengre vekk fra galaksekjernen enn det vi er i dag.