Se en fisk som spytter slik mennesker kaster spyd
Den lille skytterfisken har en særdeles presis metode for å treffe byttet sitt.
Skytterfisk (Toxotes jaculatrix) må sies å være naturens snikskytter. De små fiskene jakter på insekter som befinner seg på vannoverflaten. Våpenet er en kraftig vannstråle.
Nå viser en studie fra University of Bayreuth i Tyskland at fisken kan justere «spyttekanonen» med munnen.
Biologene Peggy Gerullis og Stefan Schuster ble overrasket over spyttemekanismen. De mener den er mer kompleks enn avfyringsfunksjon i en pistol.
Studien er publisert i tidsskriftet Current Biology.
Kan fokusere angrepet
Forskere har tidligere påvist at vannet fisken bruker som våpen, blir komprimert gjennom fiskens gjellelokk.
Det blir transportert gjennom et indre «rør» i fisken som er formet etter tungen. Vannet lagres deretter i et lite hulrom.
Skytterfisk kan spytte en kraftig og jevn vannstråle etter byttet. Men det som virkelig overrasket forskerne, var bevegelsene fisken kan utføre med munnen når den spytter. Bevegelsene er nemlig avhengig av avstanden til byttet.
Fisken åpner først munnen så høyt den kan. Deretter lukkes den halvt igjen før vannstrålen blir avfyrt. Tempoet er avhengig av hvor langt unna byttet befinner seg. Dermed kan fisken justere angrepet.
Minner om spydkast
Stefan Schuster fra det tyske Max Planck-instituttet har ikke deltatt i studien selv, men mener metoden gir samme type kontroll som når mennesker kaster et spyd. Evnen til å kaste et spyd har over tid påvirket utviklingen av den menneskelige hjernen, forklarer han.
Schuster mener at skytterfisk har gjennomgått samme type utvikling. Etter å ha observert ville skytterfisk i Thailand kan Schuster konstatere at fisken også skyter på andre objekter enn byttedyr.
– Fisken forsøker å teste nye ting, selv om den ikke får noen nytte ut av det, sier han.
Brukes i fremtidig teknologi
I samarbeid med en gruppe ingeniører vil Schuster nå forsøke å bygge en dyse som etterligner skytterfiskens metode. De vil teste om diameteren i åpningen av dysen påvirker presisjonen.
Teknologien vil kunne innarbeides i for eksempel blekkprintere og industriell skjæring med vannstråler.
Referanse:
Archerfish Actively Control the Hydrodynamics of Their Jets, Current Biology (2014), DOI: 10.1016/j.cub.2014.07.059 (sammendrag).
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.