Mars Orbiter Spacecraft ble skutt opp 5. november i fjor, nå har Mangalyaan nådd Mars. (Foto: ISRO, AFP)
Indisk romsonde i bane rundt Mars
India har, på første forsøk, fått en romsonde inn i bane rundt Mars. – I dag har vi skrevet historie, sier statsminister Narendra Modi.
I natt norsk tid ble India det første asiatiske landet som har nådd Mars.
Tidligere er det bare USA, ESA og Sovjetunionen som har klart dette, men Indias romprogram er det første som har klart det på første forsøk.
– I dag har vi skrevet historie
Romsonden Mangalyaan (hindi for Mars-fartøy) ble skutt opp av Indian Space Research Organisation 5. november i fjor, og har nå nådd målet.
– I dag har vi skrevet historie. Vi har våget oss ut i det ukjente, sier Indias statsminister Narendra Modi i en pressemelding.
Prosjektet kostet bare 74 millioner dollar. Til sammenligning brukte USA 671 millioner dollar på å få Maven-satellitten inn i Mars-bane.
Modi setter prislappen i perspektiv ved å si at ferden var billigere enn Hollywood-filmen Gravity, som kostet omtrent 100 millioner dollar.
– Imponerende
Pål Brekke ved Norsk Romsenter forteller at 51 sonder er sendt til Mars siden 1960, og at bare 42 prosent av disse prosjektene har vært vellykkede.
– Det er imponerende at de klarer det på første forsøk, det har ingen gjort før, sier han til NRK.no.
I 2008 sendte India Chandrayaan-1-sonden, utstyrt med et norskbygget kamera fra UiB, til Månen.
– De har tidligere vist at de kan sette en romsonde i bane rundt et annet himmelobjekt, men Mars er langt mer komplisert enn Månen. I tillegg brukte de bare 15 måneder på å bygge Mangalyaan.
– Glade for andres suksess
Mangalyaan har med seg 15 kilo nyttelast, og skal blant annet måle metaninnholdet og blandingsforholdet mellom varianter av hydrogen i Mars-atmosfæren.
Men først og fremst skal ekspedisjonen fungere som en demonstrasjon av at India faktisk får til dette, og bidra til videreutvikling av teknologier som trengs for å gjennomføre interplanetariske oppdrag.
– India har, sammen med Kina, vært et av landene som har stormet frem som nye viktige romnasjoner, sier Brekke.
Romkappløpet på sekstitallet var ikke preget av at de konkurrerende partene unnet hverandre suksess, men Brekke forteller at stemningen er annerledes nå.
– I dagens romfart er nok alle glade for andres suksses. NASA bidrar vel også med kommunikasjon fra sonden. Så her gleder vi oss alle på Indias vegne.