Papegøyefisken renser korallrevet ved å spise alger.

Fisk gjør unik jobb på korallrev

Noen fiskearter på korallrevene kan være uerstattelige. Forsvinner de, dør korallrevet, frykter forskere som har kartlagt arbeidsoppgavene til fisk.

17.9 2014 16:31

Korallrev er komplekse samfunn. Der lever mange ulike arter, som spesialiserer seg på ulike typer levesett. Levesettet innebærer også vedlikeholdsarbeid på revet. Det holder økosystemet i balanse.

Nå har forskere studert mer enn seks tusen fiskearter som lever på 169 ulike korallrev verden rundt, og funnet ut hvilken jobb de gjør.

Det viser seg at mange av dem er alene om yrket sitt.

Korallrevet er som en stor by med mange innbyggere, men bare én lege, uttaler en av forskerne bak, David Bellwood ved James Cook University i Australia, i en pressemelding.

Viktig papegøyefisk

For eksempel er det bare papegøyefisken som driver med jevnlig rengjøring av korallrevene nær land på Great Barrier Reef i Australia.

– Denne papegøyefisken er en særlig verdifull art, sier Bellwood.

Papegøyefisken har også tidligere blitt tillagt en viktig rolle for å redde korallrevene.

Den er et beitedyr som lever av algene på korallrevet. Algene må beites, ellers vokser de så fort at korallene blir kvalt.

Det holder ikke at det er et mangfold av arter, for antallet arter varierer fra rev til rev.

Det er viktig hvilke arter som er der, forklarer forsker Bellwood.

Overfiske

Mange har trodd at andre fisk kan ta over oppgavene dersom én fisketype forsvinner. Men den nye studien finner at det ikke nødvendigvis er slik at flere arter har samme oppgave, selv om det er mange arter på et rev. Blant tusenvis av arter, er det noen ganger bare én art som ivaretar en oppgave.

Forskerne bak frykter at det ikke vil være noen som stepper inn og overtar oppgavene, og at revene dermed kan dø ut dersom denne ene fiskearten forsvinner.

– For å beskytte økosystemene, må vi sikre at spesifikke jobber blir ivaretatt. Det betyr at vi må beskytte fisken som gjør jobben, sier Bellwood.

Andre forskere som har studert korallrevene i Karibien har pekt på at de sunneste revene har levedyktige bestander av papegøyefisk.

Papegøyefisk har blitt overfisket gjennom hele det siste århundret, og er nesten borte i noen områder, ifølge en rapport fra Verdens naturvernunion (IUCN), Global Coral Reef Monitoring Network (GCRMN) og FNs miljøprogram.

Referanse:

Mouillot, D., m.fl.: Functional over-redundancy and high functional vulnerability in global fish faunas on tropical reefs. PNAS Early edition, 15. September 2014.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse