Hakeormen fester seg i tarmen og suger til seg næring.

En håndfull ormer mot gluten-intoleranse

Hakeormene kan lindre symptomer hos de med cøliaki.

29.9 2014 05:00

Den kroniske betennelsessykdommen cøliaki er en plage for mange. Den beste behandlingen er å unngå glutenprotein, som blant annet finnes i hvete, bygg og rug.

Det betyr en diett uten syndige fornøyelser som for eksempel pasta, loff og øl.

Men en liten, eksperimentell studie er på sporet av en ny behandlingsform som gjør at man kan spise spaghetti med god samvittighet.

Behandlingen består for øyeblikket av et frivillig inntak av 20 hakeormer.

Gradvis bedre

I løpet av ett år, lot 12 forsøkspersoner seg frivillig infisere av 20 hakeormer. Hakeormer er en parasitt som vanligvis oppholder seg i tarmen, hvor de suger til seg næring.

Så hvorfor i all verden ville noen invitere disse snylterne til å oppholde seg i tarmene sine? Ifølge australske forskere, skal ormene ha en lindrende effekt på betennelse i tarmen som oppstår når man inntar gluten.

Selv om fire av forsøkspersonene droppet ut av forsøket, så man en tydelig forbedring hos de åtte som gjennomførte behandlingen. I starten kunne deltakerne kun spise små mengder pasta, men etterhvert kunne de øke porsjonene. På slutten av året kunne de spise en hel bolle med spaghetti.

- Det er et måltid som vanligvis ville utløst en svekkende betenelse, som ville forårsaket symptomer som diarré, kramper og oppkast, sier Paul Giacomin, én av forskerne bak studien, i en pressemelding.

Svekker immunforsvaret

Ormenes største styrke, er at de kan svekke kroppens immunforsvar. På den måten beskytter de seg selv, uten å fullstendig sabotere tarmens mulighet til å forsvare seg mot andre infeksjoner. 

Cøliaki er på sin side en overreaksjon hos immunforsvaret som forårsaker en betennelse. Forskerne tror det er et protein som ormene skiller ut, som endrer immuncellenes forsvarsmekanisme, slik at betennelsen dempes.

Prøver ble tatt fra tarmen før, under og etter forsøket, og viste at immuncellene hadde endret seg fra å forårsake betennelser til å forhindre dem.

Proteinpille

Nå vil forskerne forsøke å kartlegge proteinene som ormene skiller ut, slik at de kan utvikle en mer noe mer appetittlig proteinpille.

- Dette forsøket har bekreftet at hakeorm blir vårt valg for klinisk bruk. Men til tross for vår økende kjærlighet for dem, må vi anerkjenne at en proteinpille nok vil ha bredere markedsappell enn en dose med ormer, forteller Alex Loukas som jobbet med prosjektet.

Den forholdsvis lille studien er bare starten for de australske forskerne. De jobber også med en vaksine som kan forhindre orm-infeksjoner. Det kan være særlig viktig i de landene hvor ormene er et stort problem for befolkningen. Det antas at 740 millioner mennesker er infisert av hakeorm.

Referanse

Croese, J. (et.al) Experimental hookworm infection and gluten microchallenge promote tolerance in celiac disease. The Journal of Allergy and Clinical Immunology (2014)

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse