Kunst og vitenskap

NTB-Arne Børcke): Kunst og vitenskap hånd i hånd. Slik ble den norske fjellheimen «erobret». Det skjedde i første halvdel av 1800-tallet - fra 1814 til midten av århundret.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er det spennende bakteppet og tema for en enestående utstilling i Nasjonalmuseet i Oslo. «Oppdagelsen av fjellet» åpner torsdag og vil være tilgjengelig for publikum fram til 11. mai.

- En tilsvarende kunstutstilling, som kombinerer kunst, kultur og vitenskap, har så vidt meg bekjent aldri tidligere vært presentert her i landet, sier opphavsmannen, seniorkurator Nils Messel, til NTB.

170 arbeider

Ikke mindre enn 170 arbeider, som spenner fra enkle skisser, tegninger og grafikk til gedigne oljemalerier, samtidskart og kartografisk redskap og utstyr, fyller første etasje i Nasjonalgalleriet. Denne spennende blandingen av fagområder bidro til å gjøre en ukjent del av Norge kjent for et større publikum allerede for over 150 år siden.

- Før den tid var fjellheimen ukjent. Nå åpnet den seg, først og fremst av nyttehensyn. Men så kom kunstnerne som på sin måte foreviget landskapet, sier seniorkurator Nils Messel.

Samarbeid

Det meste av utstillingen består av arbeider hentet fra Nasjonalmuseets egne magasiner, mye utstilt for første gang. Men mye er også hentet fra nasjonalbiblioteket og Statens kartverk.

Utstillingen viser hvordan kunstnere, geologer, botanikere og kartografer på feltarbeid i fjellet laget de første tegninger av det de så og oppdaget.

- Det spesielle med denne utstillingen er at den viser både den kulturhistoriske og kunstneriske siden ved oppdagelsen av fjellet. Det er en utstilling som viser kart og hvordan naturvitenskapsmennene kom seg opp i fjellet sammen med kunstnerne, sier kuratoren.

Ikke nasjonalromantikk

Men det var ikke først og fremst for å få det store «suget» av nasjonalromantikk pionerene dro til fjells. De var på jakt etter områder som kunne dyrkes og høstes, og ikke minst var det viktig å finne nye veier over fjellet.

- Nasjonalromantikken kom først langt senere.

- De første skissene og tegningene ble laget på oppdrag fra staten. Staten var jo opptatt av å få kartlagt dette nye landet, og hvordan de kunne komme over fjellet fra øst til vest og sør til nord.

- Og kanskje fantes det mineraler her som vi kunne utnytte. Nå sto vi nesten på egne bein etter 1814, så nå måtte vi virkelig gjøre felles sak, sier seniorkurator Nils Messel.

Men det var ikke første gang verden så et nært samarbeid mellom kunstnere og oppdagere. Vi kjenner det fra verdensoppdagelsene, Columbus’ oppdagelse av Amerika og reisene til Østen. Dette kan ha vært forbilder for oppdagerne av den norske fjellheimen.

Powered by Labrador CMS