Hyttefolket er klimaverstinger

Oslo (NTB): Strømforbruket til norske hytteeiere har økt med nesten 70 prosent på 13 år. Økningen skyldes utbyggingen av store, luksuriøse hytter i fjellet.
19.3 2008 09:32

Framtiden i Våre Hender foreslår et forbud mot hytter større enn 90 kvadratmeter.

Hytte- og fritidsboligeiere er den gruppen som har hatt den desidert største økningen i strømforbruk de siste årene, skriver Dagsavisen.

I perioden 1992 - 2005 økte strømforbruket til norske hytter med 67 prosent, mens forbruket i boligsektoren kun økte med 3 prosent.

Sivilingeniør Kjell Gurigard, som har ledet et prosjekt for å begrense veksten i energiforbruket til norske hytter og fritidsboliger, mener potensialet for strømsparing er stort.

Han mener myndighetene må stille krav til dem som skal bygge hytte eller ferieleilighet.

- Det har lenge vært fokus på strømsparing i hjemmene og på arbeidsplassen, men fritidsboligene har fått utvikle seg fritt. Siden dette er en form for luksusforbruk, bør politikerne våge å sette begrensninger på strømbruken, sier han.

Utviklingen bekymrer Framtiden i Våre Hender (FIVH), som nå krever at staten setter en begrensning på hvor store hytter det skal være lov å bygge.

- Staten burde sette en grense på 90 kvadratmeter. Jo mindre, jo bedre. Flere kommuner har allerede gjort dette, sier daglig leder Arild Hermstad.

- Mange av hyttene sløser dessuten med strøm. Det burde være en egen tariff for strømmen, slik at prisen ble høyere, mener han.

(©NTB)

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse