Villfugler influensatestes

Veterinærinstituttet skal i løpet av høsten teste 1.500 villfugler, særlig andefugler og måker, for fugleinfluensavirus.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Denne testingen startet i fjor da det ble tatt prøver av 600 fugl, og blir utvidet til 1.500 i år. Det er særlig utbruddet av fugleinfluensa øst i Europa som er årsaken til at EU har pålagt en utvidet testing, sier seksjonsleder Kjell Handeland ved Veterinærinstituttet til NTB.

Det er fugl i Rogaland, Hedmark, Østfold og Trøndelagsfylkene som først og fremst skal testes. Dette er områder der det jaktes mye, og hvor det også finnes mye andefugl. Disse fylkene er dessuten hovedområdet for fjørfehold i Norge.

- Vi vet at andefugl generelt er utsatt for mye influensavirus. Siden slike virus kan endre karakter og smitte over til fjærfe, er vi spesielt oppmerksomme på denne fuglearten, sier Handeland.

Beredskap i Sverige

I Sverige forventer veterinærmyndighetene at nye tilfeller av fugleinfluensa vil dukke opp igjen med fuglenes høsttrekk.

- Vi antar at de kommer inn østfra, og vi holder konstant beredskap, sier Håkan Henriksson, leder for det svenske Jordbruksverkets distriktsveterinærer til nettavisen sydsvenskan.se.

Den siste svenske fuglen der det ble konstatert smitte av det farlige H5N1-viruset, ble oppdaget i slutten av april. Fuglen ble funnet i Haninge utenfor Stockholm. Til sammen ble det funnet 64 fugler med det farlige fugleinfluensaviruset i Sverige i vinter.

Ute i Europa har det i vår og sommer dukket opp enkelte spredte tilfeller. I juni ble det påvist smitte på noen gjess i Ungarn, i juli på en villand på et våtområde i Spania og i begynnelsen av august ble fugleinfluensavirus påvist hos en svane i en zoologisk hage i Dresden i Tyskland.

Om våren lever fuglene i større ansamlinger, mens de om sommeren sprer seg. Dermed minsker også muligheten for at de smitter hverandre.

Nye kull

- Det er i dag umulig å si om smitten fortsetter. Det er kommet til nye kull av fugler, og man vet ikke om smitten er dødd ut i løpet av sommeren, sier Handeland.

Sverige har testet langt mer fugl enn Norge og ikke funnet smitte av den farlige typen de siste månedene.

- Vi er naturligvis spent på hva høsten og vinteren kan bringe. Hittil har vi i Norge vært heldige. De store fugletrekkene går også vanligvis sør for vårt land, sier Handeland.

Han oppfordrer folk som måtte finne døde fugler ute i naturen, til å ta kontakt med Mattilsynet på telefon 06040 for å høre om fuglen bør testes. Det gjelder særlig andefugler, gjess, måker svaner og rovfugler. (NTB)

Powered by Labrador CMS