Vaksine mot livmorkreft

For første gang har forskere lyktes i å utvikle en vaksine mot kreft. Vaksinen mot livmorhalskreft ser ut til å være 100 prosent effektiv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vaksinen ble presentert på en internasjonal konferanse i San Francisco torsdag.

I alt 1 700 norske kvinner har deltatt i utprøvingen, og SINTEF Helse har også spilt en viktig rolle i arbeidet.

Til sammen har 12 000 kvinner fra 13 land vært med i undersøkelsen. 6 000 har fått vaksinen, de øvrige 6 000 har fått narremedisin eller placebo.

- Etter to år hadde ikke en eneste i den vaksinerte gruppen fått celleforandringer. I gruppen som hadde fått narrevaksine, var det 21 kvinner som hadde fått behandlingstrengende forstadier til livmorhalskreft. Så klare resultater hadde vi ikke forventet på bare to år, sier forskningssjef Finn Egil Skjeldestad til Adresseavisen.

Det forskerne ennå ikke vet, er hvor lenge effekten av vaksinen varer. Her trengs det mer forskning.

Av de 12 000 deltakerne, kommer 7 000 fra Skandinavia og altså 1 700 fra Norge.

En av grunnene til at Skandinavia er så sterkt inne i bildet, er at vi har gode oppfølgingsmuligheter. De norske kvinnene vil bli fulgt opp av Kreftregisteret. Forskerne vil også se om vaksinen kan dempe viruset hos dem som allerede er smittet. Men disse resultatene er først klare om tre år.

Den nye vaksinen vil komme på markedet i 2006. I Norge ventes det at den blir godkjent om drøyt et år. Det kan da bli aktuelt å sette i gang massevaksinasjon av 13-14-åringer.

- Hvis vaksineringen skal ha effekt, må det skje før den seksuelle debuten, sier Skjeldestad.

(NTB)

Powered by Labrador CMS