Utvikler kreftvaksine

En ny vaksine til bruk for kreftpasienter er i ferd med å bli utviklet ved Radiumhospitalet i Oslo.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lege og forsker Jon Amund Kyte presenterer kreftvaksinen i sin doktoravhandling 13. februar ved det medisinske fakultetet, Universitetet i Oslo.

Den er basert på nye framskritt i genteknologiske metoder. Vaksinen skal stimulere kroppens immunsystem til å bekjempe kreftceller.

- På bakgrunn av lovende laboratorieresultater er det gjennomført utprøvende studier på 41 pasienter med utbredt kreftsykdom. Resultatene tyder på at vaksinen gir en immunrespons på mer enn 50 prosent av pasientene og at den ikke gir alvorlige bivirkninger, sier Kyte.

Vaksinen består av immunstimulerende celler som er renset fra pasientenes blod og lastet opp med kreftproteiner.

Når vaksinecellene tilbakeføres til pasienten, stimuleres kroppens immunceller til å sette i gang en respons mot kreftproteinene og dermed mot kreftcellene.

Vaksinen tar utgangspunkt i pasientenes egne svulster og er dermed tilpasset hver enkelt pasients immunsystem og svulsttype.

Vaksinen har foreløpig vært prøvd ut på pasienter med hudkreft og prostatakreft, men kan prinsipielt anvendes på de fleste kreftformer.

Forskerne arbeider nå med å gjøre vaksinen enda bedre. Siden den synes å gi lite bivirkninger, har Radiumhospitalet begynt med utprøvende studier på et større antall pasienter.

(NTB)

Powered by Labrador CMS