Usikkerhet rundt satellitt

Drøyt to døgn etter at den norske satellitten NCUBE-2 ble skutt opp fra Russland er det ikke fanget opp noen sikre signaler fra den.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Noe har tydeligvis gått galt med NCUBE-2, men vi vet ikke hva, konstaterer teknisk koordinator Eystein Sæther for den norske satellitten NCUBE-2.

Drøyt to døgn etter at den kilostore satellitten ble skutt ut fra et skytefelt i Russland torsdag morgen, har ikke «lyttemannskapene» verken på Andøya rakettskytefelt eller i studentmiljøet i Narvik fått noen sikre og bekreftede retursignaler fra den norske satellitten.

Hvis ikke Andøya innen torsdag mottar bekreftede signaler fra NCUBE-2, vil lytteaktiviteten der bli trappet ned. Men studentene i Narvik vil holde på en måned til for å være helt sikre, sier Sæther til NTB.

Negativt og positivt

- Hvis alt hadde gått knirkefritt, skulle vi ha mottatt retursignalene allerede klokka 12.04 sist torsdag, sier Sæther. Han konstaterer at det ikke skjedde.

Årsaken kan være av konstruksjonsteknisk art, som at den lille kubelignende satellitten er blitt sittende fast inne i hovedsatellitten den skulle skytes ut fra, eller at vibrasjoner har satt den ut av drift. Det tredje kan kort og godt være at satellitten ikke fungerer som den skulle, sier Sæther, som likevel ikke ser helsvart på situasjonen.

- Nei, tvert imot. For det første har vi allerede lært enormt mye om dette, vel 100 studenter ble gitt tillit og fikk lov til å bygge satellitten, og det er skapt interesse for norsk romforskning. NCUBE-2 er dessuten en bonus til oss - vi fikk gratis oppskytning på grunn av ledig plass i hovedsatellitten, sier Eystein Sæther.

Nå kommer NCUBE-1

NCUBE-2 ble sammen med annet satellittutstyr skutt ut fra Plesetsk i Russland torsdag morgen. Den måler 10x10x10 centimeter, består av 1.000 forskjellige komponenter og er resultat av et initiativ som den europeiske romfartsorganisasjonen ESA tok i 2000. Hovedformålet var og er ennå overvåking av skipsfarten i nord og av norsk rein.

Neste milepæl for de unge norske romfartsentusiastene er januar-februar neste år. Da skal NCUBE-1 ut i verdensrommet, og det er denne det er betalt mye penger for å få opp - rundt 40.000 dollar per kilo.

- Men verdien av NCUBE-1 er langt høyere enn det, når man tar i betraktning hvilken enorm egeninnsats både studenter og andre har lagt ned i dette prosjektet, sier teknisk koordinator Eystein Sæther.

(NTB)

Powered by Labrador CMS