TV kan gjøre barna dummere

De blir ikke bare feite og aggressive, men nå er det klart at de også kan bli mindre intelligente. Jo mer barn ser på TV, desto dårligere gjør de det på skolen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Derimot kan internettilgang bedre barnas resultater, viser en undersøkelse som er gjennomført av forskere ved det amerikanske universitet Johns Hopkins University i Baltimore. Tidligere forskning har vist at fjernsynstitting gjør barna feite og aggressive, men forskning på effekten på barnas intelligens har ikke tidligere gitt entydige resultater.

Undersøkelsen fra Johns Hopkins viser imidlertid at tredjeklassinger som har fjernsyn på rommet, gjør det dårligere på standardiserte prøver enn andre jevnaldrende uten TV på rommet. Samtidig tyder undersøkelsen på at tilgang til en datamaskin med internett hjelper barna i skolearbeidet.

- De som har fjernsyn på soverommet, men ingen datamaskin, hadde i gjennomsnitt de dårligste resultatene. De som hadde tilgang på en hjemmecomputer, men ikke noe soveromsfjernsyn hadde de beste resultatene, skriver Dina Borzekowski, som står bak studien.

Mye fjernsyn

I USA har gjennomsnittshjemmet tre fjernsynsapparater. Barn med TV på soverommet ser i gjennomsnitt 13 timer fjernsyn i uka, mens de uten ser 11 timer. Den amerikanske barnelegeforeningen har anbefalt foreldre å begrense barnas TV-titting til mellom én og to timer per dag. De minste burde ikke se fjernsyn i det hele tatt.

Undersøkelsen fra Johns Hopkins er offentliggjort sammen med to andre lignende studier i tidsskriftet Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Forskere ved University of Washington har i ti år fulgt utviklingen til 1 800 barn. Konklusjonen er at barnas intellektuelle utvikling blir hemmet av TV-titting når de er mindre enn tre år gamle eller i alderen seks til sju år.

Fjernsynstitting kunne hjelpe barn i alderen tre til fem år å gjenkjenne skriftspråk og styrke korttidsminnet. Derimot gir det ingen positive resultater når det gjelder leseforståelse og matematikk.

Bevisste foreldre

Robert Hancox fra University of Otago i New Zealand har funnet ut at fjernsynstitting gjør barn mindre skoleflinke uavhengig av sosial og økonomisk status eller eventuelle atferdsproblemer.

Samtidig understreker forskerne at det ikke er grunn til å skjære alle fjernsynsprogrammer over én kam.

- Foreldre burde oppmuntres til å la barna se vellagde, alderstilpassede, utdanningsrettede fjernsynsprogrammer. Slike programmer er et verdifullt redskap for å utvikle barna, skriver Ariel Chernin og Deborah Linebarger fra University of Pennsylvania.

(NTB)

Powered by Labrador CMS