Annonse

Test for tankeoverføring

Ved et britisk universitet møtes teknologi og det paranormale. Forskerne her har nemlig utviklet et dataverktøy for telepatitesting.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi ungene hadde ikke gått lenge på skolen før vi skjønner hvor uovertruffent det ville ha vært å kunne kommunisere lydløst igjennom klasserommet ved hjelp av en eller annen form for telepati.

Vi hadde heller ikke gått der lenge før vi med betydelig skuffelse måtte innse at ingen av oss så ut til å ha videre talenter for tankeoverføring. Men betyr det at prosjektet rett og slett ikke lar seg gjøre?

Se, det er faktisk et spørsmål som selv forskere sysler med fra tid til annen. På University of Manchester har fagfolk innen datateknologi og psykologi gått sammen for å lage et skikkelig verktøy som kan teste telepatiske evner.

Virtuell verden

Dataredskapet forskerne har utviklet er en slags virtuell verden som en menneskelig prøvekanin kan komme inn i ved å montere en 3D-skjerm rundt hodet. Dessuten får prøvekluten en elektronisk hanske som kan brukes til å bevege saker og ting i dataverdenen.

Verktøyet er lagd i to versjoner. Slik finnes det både en senderutgave og en mottagerutgave, som av åpenbare grunner må være plassert på helt forskjellige steder i huset. Og så er det altså bare å sette i gang.

Sender melding?

Når den som skal sende en telepatisk beskjed monterer utstyret på kroppen, kommer vedkommende inn i en dataverden hvor hun får se en ting, for eksempel en telefon, en fotball eller en paraply.

Tingen kan snus og snurres med hansken. Så kan senderen konsentrere seg om å formidle hva hun ser til mottageren, som altså er logget på et annet sted i huset.

Der er han inne i en lignende dataverden. Men i stedet for å se én ting, blir han konfrontert med fire. Men hvilken av dem er den samme som senderen tenker på? Nå må mottageren prøve å få inn den telepatiske beskjeden fra senderen for å plukke riktig sak.

Objektive omgivelser

Verktøyet er designet for å unngå alle fallgruvene som har vist seg i tidligere studier, hvor man lett kunne få inntrykk av at deltagerne drev med telepati uten at de egentlig gjorde det, mener forskerne fra Manchester.

- Ved å lage et virtuelt miljø, skaper vi helt objektive omgivelser som gjøre det umulig for deltagerne å legge igjen spor eller selv ubevisste tegn på hvilket objekt de har valgt, sier Toby Howard, en av forskerne bak prosjektet.

Nå skal systemet snart testes på rundt 100 frivillige, både for å finne ut om noen av dem faktisk har telepatiske evner, og i så fall hvorvidt talentene har noen sammenheng med hva slags forhold avsenderen har til mottageren.

Resultatene fra det hele kommer i 2007, lover forskerne.

Vi regner med at de sender dem ut til alle som er mottagelige?

Lenker:

University of Manchester: Virtual reality puts telepathy to the test

Powered by Labrador CMS