Sverige: 25 prosent klimakutt

Stockholm (NTB-TT): Sverige bør redusere utslippene av drivhusgasser med 20 til 25 prosent fram til 2020, heter det i en rapport som skal danne grunnlaget for Sveriges fremtidige klimapolitikk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kuttet er lavere enn det miljøminister Andreas Carlgren selv har foreslått. Han sa i mai at de svenske utslippene bør reduseres med 30 prosent, men ifølge ekspertene er dette for mye i forhold til kuttene i andre EU-land.

I rapporten anbefales det at EU som helhet kutter utslippene som fører til global oppvarming, med 30 til 40 prosent. Årsaken til at Sverige kan nøye seg med mindre reduksjon, er at landet slipper ut mindre nå enn en rekke andre EU-land.

- At Sverige havner lavere, skyldes at utslippene i resten av EU er høyere enn her, sier professor Christian Azar, som sitter i regjeringens vitenskapelige råd for klimaspørsmål.

Miljøministeren utelukker imidlertid ikke at Sverige kan sette seg mer ambisiøse mål. - Rådet slår bare fast hva som er det laveste ambisjonsnivået for Sveriges del. Vi kan legge oss høyere hvis vi vil, sier han.

Rådet har satt opp mål helt fram til 2050. Da bør reduksjonen være 70 til 85 prosent i forhold til nivået i 1990. I 2100 bør utslippene være lik null, ifølge ekspertene.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS