Spent mellom muslimer og Vesten

Forholdet mellom verdens muslimer og ikke-muslimer er anspent, viser en undersøkelse utført av Pew Research Center. Fordommer mot muslimer speiler seg i muslimenes egne fordommer. Og britiske muslimer benekter at det var arabere som sto bak terrorangrepet 11. september…

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny undersøkelse av amerikanske Pew Research Center ser på forholdet mellom muslimer og ikke-muslimer over hele verden. Undersøkelsen avdekker en avgrunn mellom de to gruppene.

Anstrengt forhold

De fleste muslimer og ikke-muslimer er enige om at stemningen mellom dem er dårlig. Men det er ironisk å merke seg at bildene av den andre parten er forbausende like.

Mange i Vesten ser muslimer som fanatiske, voldelige og intolerante, mens muslimer i Midt-Østen og Asia ser vesterlendinger som fanatiske og voldelige (og egoistiske, umoralske og grådige).

Både vesterlendinger og muslimer mener at den andre parten mangler respekt for kvinner.

"Sto arabere bak 9/11?"

Det samme paradokset ser man i spørsmålet om hvem som har skylden for oppstyret rundt Jyllandspostens Mohammed-tegninger. Muslimer mener bråket skyldes manglende respekt for islam, mens ikke-muslimer peker på muslimsk intoleranse.

Velstand, men hvordan?

Både muslimer og ikke-muslimer er enige i at muslimske land bør bli mer velstående. Men synet på hva fattigdommen skyldes kunne knapt vært mer sprikende.

Muslimer gjerne legger skylden for manglende utvikling på amerikanere eller europeere. For eksempel legger 66 prosent av jordanere og 59 prosent av egyptere som mener muslimske land burde bli mer velstående, skylden på Europa og USA for manglende økonomisk utvikling.

Mennesker utenfor den muslimske verden foretrekker forklaringer som de muslimske landenes egen korrupsjon, mangel på utdannelse og fundamentalisme. Dette gjelder også tyske muslimer, som generelt sett mener at mangel på utdannelse som den viktigste grunnen til at muslimske land har stagnert.

Ikke alle muslimer er enige i at den muslimske verden er åsted for en kamp mellom fundamentalister og krefter som vil modernisere samfunnet. Men blant de muslimene som ser den muslimske verden på denne måten, står flertallet på de modernes side.

Tro og terror

Det finnes en liten, men utbredt støtte for selvmordsbombinger blant muslimer verden over. Samtidig er mange muslimer bekymret over voksende muslimsk ekstremisme. Særlig sterkt er dette blant britiske muslimer, der 52 prosent sier de er “veldig bekymrede” over muslimsk ekstremisme.

Osama bin Laden har mistet mye tillit. Mens 60 prosent av jordanere viste noen grad av tillit til bin Laden i fjor, har tallet falt til 24 prosent i år.

Kontrasten mellom hva muslimer mener og hva andre tror de mener i slike spørsmål kan være slående. Særlig tydelig er tendensen i Spania. 41 prosent av den spanske befolkningen sier at de fleste eller mange muslimer i Spania støtter islamsk ekstremisme. Men bare 12 prosent av muslimene i landet tror det samme.

"Også kristne har problemer med moderniteten."

Ikke overraskende er det mange muslimer som ser det som problematisk å leve som muslim i den moderne verden. Men det er ikke bare muslimer som kan se spenninger mellom tro og moderne livsstil. 37 prosent av tyskerne som ble spurt, og 29 prosent av amerikanerne, sa at det var en “naturlig konflikt” mellom det å være en hengiven kristen og det å leve i et moderne samfunn.

Konspirasjoner

Det mest overraskende med Pews undersøkelse er likevel den konspirasjonstenkningen som gjennomsyrer den muslimske verden.

Dette problemet blir særlig tydelig i muslimers syn på terrorangrepet mot World Trade Center 11. september 2001. Muslimer har store problemer med å akseptere at andre muslimer har hatt en rolle i dette terrorangrepet.

59 prosent av alle tyrkere tror ikke at det var arabere som sto bak terrorangrepene mot World Trade Center 11. september. Dette tallet har økt sterkt; ved en gallupundersøkelse i 2002 var tallet 43 prosent.

Europa mer moderat?

Jevnt over er muslimer i Europa mer moderate, men slett ikke på alle måter. I Storbritannia er det bare 17 prosent som tror at arabere står bak 11. september, mens 56 prosent avviser tanken. Dette betyr at britiske muslimer som helhet mener at andre enn arabere sto bak.

I Indonesia sier hele 65 prosent at det ikke sto arabere bak, samtidig som 10 prosent av indonesiske muslimer mener at det er jødene som står bak det dårlige forholdet mellom vesten og den muslimske verden (i Egypt og Jordan er tallene på henholdsvis 22 og 28 prosent).

Antisemittismen er utbredt over hele den muslimske verden. Verst er forholdene i Jordan og Egypt, der hele 98 og 97 prosent uttrykker negative holdninger til jøder.

The Great Divide: How Westerners and Muslims View Each Other

Powered by Labrador CMS