Soya mot beinskjørhet

Rikelig inntak av mat som inneholder soya demper risikoen for beinskjørhet hos kvinner etter overgangsalderen. Soyaen ser ut til å danne motvekt mot hormonelle endringer, sier amerikanske forskere.
13.9 2005 11:15

Effekten er spesielt tydelig de første årene etter at menstruasjonen har opphørt, viser en studie blant mer enn 24 000 kinesiske kvinner som i gjennomsnitt er 60 år gamle. De ble delt inn i fire grupper ut fra hvor mye soya de spiser.

Resultatene viser at risikoen for beinbrudd var 37 prosent lavere for storforbrukerne av soya enn for kvinnene som spiste minst slik mat, opplyste forskerne mandag.

Resultatene av undersøkelsen er offentliggjort i legetidsskriftet Archives of Internal Medicine.

- Dette er svært interessant, og jeg har sett lignende virkninger av soya i tidligere studier. Det gjelder både økning i beinmasse og nedgang i antall brudd, sier den svenske medisineren Olof Johnell til nyhetsbyrået TT.

Soya har ifølge fagfolk en rekke positive virkninger for kvinner i overgangsalderen. Proteiner i soyarik mat kan redusere risikoen for hjerte-, kar-sykdommer og hormonrelatert kreft, heter det i studien i Archives of Internal Medicine.

(NTB)

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse