- Sosialhjelp fungerer

Sosialhjelpen fungerer, men kortsiktige tiltak for å få folk til "å stå opp om morran" virker dårlig, konkluderer en fersk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsker Thomas Lorentzen ved forskningsstiftelsen Fafo har undersøkt 160.000 førstegangsmottakere av sosialhjelp i 1995.

Han har sett på hvordan de klarte seg fram til årsskiftet 1999-2000. Funnene legges fram fredag i en doktorgradsavhandling på Universitetet i Bergen.

- Resultatene er overraskende og egentlig oppløftende, sier Lorentzen til Bergens Tidende.

- Sosialhjelpen fungerer som den skal for de aller fleste. Folk flest klarer seg best på egen hånd, konkluderer Lorentzen.

Men tiltak virker dårlig, viser undersøkelsen. De som er på tiltak klarer seg dårligere enn tilsvarende gruppe uten tiltak.

- Jeg tror at de hadde kommet seg raskere ut i arbeidslivet uten tiltakene. De havner i det jeg kaller “innlåsingseffekt” og blir stående lenger på sosialhjelp.

Både Dagfinn Høybråten (KrF) og Bjarne Håkon Hanssen (Ap) har vært opptatt av å få “folk i arbeid” og til “å stå opp om morran” med ulike tiltak knyttet til sosialhjelp.

- Troen på tiltak er ganske naiv, all den tid forskningen viser at effekten av tiltakene er begrenset, sier Lorentzen, som mener løsningen ikke er kortsiktige aktiviseringstiltak, men omfattende tiltakspakker for dem som virkelig trenger det.

Sju av ti sosialhjelpsmottakere klarer å komme seg bort fra sosial støtte i løpet av ett år. Ni av ti klarer det etter tre år, viser undersøkelsen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS