Annonse

Solforsker og SOHO-leder

- Solen er en varierende stjerne vi bare må lære oss å leve med - inkludert de effekter den har på vårt teknologibaserte samfunn og vårt klima. Solfysiker Pål Brekke stiller opp i ukas utgave av Miniportrettet.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Pål Brekke...

…er solfysiker. Han er nestleder for SOHO-prosjektet og jobber for ESA, men i desember 2004 starter han i ny jobb som spesialrådgiver ved Norsk Romsenter. Brekke har publiseret over 40 vitenskapelige artikler, og jobber mye med popularisering av forskningsresultater. Han følger også godt med i diskusjonene omkring klimaendringer.

Hvilken vitenskapelige artikkel, bok eller forelesning har hatt størst innvirkning på din karriere? Hvorfor?

- Doktorgradsavhandlingen til Dr. John Bartoe. Den omhandlet konstruksjonen av det unike HRTS teleskopet (High Resolution Telescope and Spectrograph) som tok tidenes mest detaljerte ultrafiolette spektra av Solens atmosfære. Teleskopet ble flere ganger fløyet med rakett, og i 1985 var det med ombord i den siste vellykkede ferden til romfergen Challenger. Det gjorde stort inntrykk å lese om alle problemene som måtte overkommes og hvordan de ble løst.

Hva liker du best med jobben din, og hva gjør deg mest frustrert?

- Det beste er at jeg får lov til å bruke mye tid på å promotere SOHO prosjektet, Solen og hvorfor Solen er helt unik for oss mennesker. Den er en varierende stjerne vi bare må lære oss å leve med - inkludert de effekter den har på vårt teknologibaserte samfunn og vårt klima. Jeg blir ofte frustrert når vi har utarbeidet gode ideer til popularisering av prosjekter men så blir stoppet på grunn av manglende finansiell støtte fra ledelsen hos min arbeidsgiver.

Hvilken bok ligger på nattbordet ditt for øyeblikket?

- Robert Ludlums The Altman Code.

Hvilken musikk hører du på i bilen eller på labben?

- 3 Doors Down, der albumet selvfølgelig heter Away from the Sun. Veldig bra musikk, og så bruker de bilder fra SOHO på coveret og på alle sine konserter. Ellers liker jeg Dido, Sondre Lerche og gamle gode grupper som Focus, Ruphus, Mother, Tubes, Fee Waybill og Genesis.

Hva er det beste rådet du noen gang har fått?

- Prøve å være deg selv og innrømme når du tar feil.

Hva gjør du når du skal slappe av?

- Er ute på sjøen (og nyter Solen). Aller helst reiser jeg til sommerhuset på Lyngør, tøffer rundt i en båt, fisker og nyter flott vær med en kald Arendalspils. Og lytter til god musikk fra min IPOD med Bose støykansellerende hodetelefoner.

Hva ville du ha blitt, hvis du ikke var forsker?

- Kriminaltekniker.

Har du store ambisjoner om å lære deg noe unyttig? Hva?

- Snowboard - så jeg kan klare å holde følge med min sønn på 8 år.

I hvilke situasjoner får du de beste og mest inspirerte ideene?

- Når jeg slapper av på Sørlandet. Da kommer ofte mange ideer og ofte løper jeg til en PC og sender mail til kollegaer for å lufte disse tankene.

Hvilket aspekt med vitenskapen skulle du ønske folk flest skjønte mer av?

- At mye av det vi forsker på kan få store positive innvirkninger på vårt daglige liv. At mange av de tingene vi tar for gitt i et teknologibasert samfunn er et resultat av forskning eller utvikling av mindre og mindre komponenter. Her er utvikling av satellitter et godt eksempel, der kravet om vektbesparing har gjort det helt nødvendig å utvikle bitte små komponenter som kan gjøre mest mulig. Også solcelleteknologien stammer fra satellittutvikling.

Du er den eneste forskeren i et selskap. Hvordan beskriver du jobben din?

- Jeg forteller om SOHO-prosjektet og at jeg har en utrolig spennende jobb der jeg reiser rundt i verden og forteller om Solen. Jeg forteller hvor viktig det er å overvåke den, for bedre å forstå vår nærmeste stjerne som påvirker oss på mange måter. Uten Solen ville hele klimasystemet stoppe opp og all energi vi bruker her på Jorden er lagret solenergi.

Hvilket forskningsfelt (unntatt ditt eget) fortjener mer penger, og hvorfor?

- Medisin og klimaforskning der også studier av naturlige klimavariasjoner burde bli bedre tatt vare på.

Verten i et middagsselskap har plassert deg ved siden av Gud. Hva snakker dere om?

Dersom han finnes vill jeg takke han for å ha skapt Sørlandets perle - Lyngør - og for at jeg var så heldig å bli født inn i en Lyngørfamilie.

Hvor har du mest lyst til å reise, og hvorfor?

- Hawaii - Kona “the Big Island”. Jeg ble forelsket i dette stedet under en konferanse i fjor. Et fantastisk vennlig folk, flott og storslått natur. Det er spektakulære dykkermuligheter og du kan kjøre opp til toppen av vulkanene på over 4000 meter over havet. Her ligger noen av verdens mest avanserte astronomiske teleskoper.

En ti år lang ekspedisjon til planeten Jupiter har et mannskap på to forskere. Du er den ene. Hvem velger du som den andre, og hvorfor?

- Vet ikke helt om jeg ville hatt lyst til å dra, siden stråleskader på en slik reise kan bli et stort problem.

Om jeg nå måtte reise ville jeg tatt med meg John Christy, som i tillegg til å analysere satellittmålinger av troposfæretemperatur også har jobbet som misjonær i Afrika. Han har et meget edruelig syn på hva vi bør gjøre for å få en bedre verden å leve i.

Du er menneskehetens ambassadør i det første møtet med en fremmed rase, og skal holde en tale på ett minutt. Hvordan vil du åpne?

- “Hei, vi er fra planeten Jorden og vi er i stand til å ødelegge hverandre. Vi trenger gode råd.”

Beskriv en helt ny vitenskapsgren som kan komme i løpet av de neste 100 årene.

- Vanskelig - så vanskelig at jeg ikke har noe svar..

Hva blir det neste store gjennombruddet i norsk forskning?

- Innen nanoteknologi.

Hva synes du om norsk forskningspolitikk?

- Det snakkes stadig om at vi må øke satsningen. Ofte blir det med store ord. Her trengs et kjempeløft som kan heve oss til et nivå der vi bruker like mye penger på forskning og utdanning som de land vi bør sammenligne oss med. Vi må øke interessen for naturfag betraktelig.

Hvilken norsk politiker kunne du byttet plass med, og hvorfor?

- Miljøvernministeren. Han kunne lære en god del om Solen og de naturlige klimaendringer som har funnet sted opp gjennom tidene. Jeg kunne kanskje lære bort noe om det samme til hans rådgivere.

Hva er dine tre beste og tre dårligste egenskaper?

De beste: kreativ, god til å kommunisere. De dårligste: utålmodig, litt uryddig, glemsk

En god film du har sett?

- “Apollo 13” med Tom Hanks.

Hva mener du om homøopati?

- Har aldri oppsøkt slik behandling, og er vel litt tvilene til at dette virkelig har noen annen effekt en den som pasientene selv håper vil skje.

En femåring spør deg hvordan verden ble til, hva svarer du?

- Alt stoff i verdensrommet var trykket sammen i liten ball som så eksploderte. Gasser klumpet seg så sammen og dannet stjerner og planeter.

Når innrømmet du sist at du tok feil i en faglig diskusjon?

- I sommer - og det er ikke flaut å innrømme det.

Powered by Labrador CMS