Annonse

Skrur dommedagsuret fram

Verden er kommet et skritt nærmere dommedag, advarer en rekke atomforskere. Onsdag skrudde de det gamle dommedagsuret to minutter fram.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den britiske fysikeren Stephen Hawking var blant de mange forskerne og nobelprisvinnerne som sto i spissen for begivenheten.

De mener at særlig Nord-Korea og Iran øker faren for en verdensomspennende atomkrig, og skrudde onsdag dommedagsklokka, som ble lansert for 60 år siden, to minutter fram til fem på tolv.

- Vi står på kanten til en ny kjernefysisk tidsalder, sier gruppa i en felles uttalelse, og peker blant annet på Nord-Koreas nylige atomprøvesprengning og Irans atomambisjoner, i tillegg til det faktum at det fortsatt finnes 26.000 atomvåpen i USA og Russland.

I tillegg ønsker forskerne å rette søkelyset mot den økende klimatrusselen.

- Det er nå fem minutter til midnatt, sier Stephen Hawking.

- Vi står i stor fare dersom ikke myndigheter og forskere nå går sammen om å ødelegge atomvåpnene og forhindre større klimaendringer.

Siden 2002 har dommedagsklokka, som er ment som en illustrasjon på hvor stor faren for et kjernefysisk ragnarokk er, stått fast på 23.53. Det nærmeste verden har vært ragnarokk var i 1953, da Sovjetunionen sprengte sin første hydrogenbombe. Da viste klokka to minutter på tolv.

Verden var på sitt tryggeste i 1972 da de to supermaktene undertegnet SALT-avtalen. Da ble viserne flyttet til tolv minutter på tolv.

Bak dommedagsklokka står tidsskriftet Bulletin of the Atomic Scientists, som utgis ved Universitetet i Chicago, et steinkast fra atombombens “fødested”.

(NTB)

Powered by Labrador CMS