Selger uekte CO2-kvoter

Siden Norges Naturvernforbund startet internettsiden www.klimakutt.no i høst, har de solgt 400 tonn CO2-kvoter. Men disse kvotene er ikke en del av det internasjonale kvotesystemet. Det er fordi Norges Naturvernforbund ikke stoler på Kyoto-avtalen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Den fungerer såpass dårlig, at vi ikke kan regne med en nedgang i utslipp, sier organisasjonens klimarådgiver, Anders Haug Larsen, til ukeavisa Klar Tale.

Organisasjonen Greenpeace Norge synes ikke det er greit at Norges Naturvernforbund selger kvoter utenom den internasjonale handelen.

- Naturvernforbundet har bra prosjekter, men jeg skulle ønske de lot være å blande inn dette konseptet. Greenpeace er i utgangspunktet veldig skeptiske til trikset med å selge falske kvoter utenfor det internasjonale systemet. Mange organisasjoner har misbrukt dette, sier leder Truls Gulowsen.

De selger for eksempel kvoter der inntektene skal gå til skogprosjekter. Det er ikke riktig, fordi skog er midlertidig og det er uklare eierforhold. Dessuten kan det å redusere utslipp utenom det landene har forpliktet seg til, frigjøre flere kvoter som kan fylles opp, sier Gulowsen.

Anders Haug Larsen bekrefter at Naturvernforbundets prosjekter er utenom de enkelte landenes kvoter.

- Men vi reduserer de 400 tonnene vi har solgt for, sier han.

Inntektene fra kvotene som Naturvernforbundet selger, går blant annet til informasjons- og klimaprosjektet SPARE, som ble startet i 1996.

- Vi isolerer skoler i land som Russland, Usbekistan og Ukraina. Da bruker de mindre forurensende brensel til oppvarming. Prisen på materialene bestemmer hvor mye kvotene skal koste, sier Haug Larsen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS