Rekordvarmt i norske hav

Det har vært svært høye temperaturer i de norske havområdene i 2006. Dette går fram av Havforskningsinstituttets rapport «Havets ressurser og miljø 2007», som ble presentert i Bergen onsdag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Både i Barentshavet, Norskehavet og i Nordsjøen og Skagerrak har det vært betydelig varmere enn normalt, og dette har begynt å få konsekvenser for livet i havet, vårt viktigste matfat.

Mot rekord

Nordsjøen og Skagerrak har i 2006 hatt temperaturer fra 2 - 6 grader over normalen.

- Hvis mildværet fortsetter i første halvdel av 2007, kan Nordsjøen få de høyeste temperaturene hittil observert, skriver Else Torstensen ved Havforskningsinstituttet om havområdets tilstand.

Kaldtvanns-kopedoen raudåte (et lite krepsdyr) er i tilbakegang og erstattes bare delvis av en mer varmekjær art. Det står dårlig til med flere arter i Nordsjøen og Skagerrak, og Havforskningsinstituttet mener at fisket etter torsk i Nordsjøen burde ha vært stoppet for flere år siden.

Temperaturen opp

2006 var et varmt år også i Norskehavet, men de viktigste fiskebestandene i dette området er alle i god forfatning. Det gjelder blant annet sild, makrell og kolmule.

Temperaturen på vannet i Atlanterhavet, som strømmer inn i Norskehavet, steg svært mye i 2006. Målingene viser at det vinteren 2006 var nesten 50 prosent mer innstrømming av varmt vann fra Atlanterhavet til Norskehavet enn gjennomsnittet for perioden 1995-2006.

Bare i 2002 og 2003 har det vært registrert høyere temperaturer. I de aller varmeste områdene var temperaturen 1,25 grader over det normale.

Også Barentshavet

Også i Barentshavet er det de høye havtemperaturene som preger rapporten, og som bekymrer.

- Årene siden 2000 har vært den varmeste sammenhengende perioden som er observert i Barentshavet siden 1900, står det i rapporten fra Havforskningsinstituttet.

2006 var et år med flere varmerekorder. Strømmen av vann fra Norskehavet var både varmere og sterkere enn noen gang før, og det har aldri vært observert mindre is i Barentshavet enn vinteren 2006.

Fortsatt er de fleste fiskebestandene i Barentshavet i god forfatning, selv om lodda ligger på et lavt nivå. Ulovlig fiske truer bestandene, og rekrutteringen har vært dårlig de siste årene. Sørlige arter som kolmule og havnål er observert i området. (Kjell Herskedal, NTB)

Powered by Labrador CMS