Over tre mill. prøverørsbarn

Siden den første prøverørsfødselen for 28 år siden er mer enn tre millioner barn kommet til verden som følge av kunstig befruktning. Europa står for 56 prosent av disse fødslene, sier forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Europeerne har en klar ledelse over resten av verden på prøverørsområdet, sa deltakere på en konferanse om såkalt IVF-behandling i Praha onsdag.

Utviklingen har gått raskt siden verdens første prøverørsbarn, Louise Brown, kom til verden i Storbritannia i 1978.

Ett av seks par verden over har problemer med å få barn, men utbredelsen av tilbud om IVF varierer sterkt fra land til land, sa Jacques de Mouson, som leder en internasjonal komité for registrering av IVF-praksis. Israel har det beste tilbudet, mener han.

I Danmark og Nederland er mer enn fire prosent av alle barn som fødes, blitt til gjennom IVF. Metoden er minst utbredt i de fattige landene i Latin-Amerika, opplyste Jacques de Mouson på konferansen i Praha onsdag.

I hele Norden er arbeidet med IVF kommet så langt at leger kan nøye seg med å overføre ett enkelt befruktet egg til kvinnens livmor.

Det vanlige er å overføre flere egg, men dette kan gi tvilling- eller trillingfødsler, noe ikke alle parene som vil ha behandling, ønsker.

(NTB)

Powered by Labrador CMS