Opptak som forventet

Mange har søkt høyere utdanning, og fagene som øker mest er idrettsfag, språk, litteratur og juss, viser fersk statistikk fra Samordna opptak.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag fikk spente studenter over hele landet svar på om de hadde kommet inn på det studiet de aller helst ville inn på. Onsdag ble statistikken over søkertall og poenggrenser offentliggjort.

- Det er ingen store overraskelser i år. Det er de samme fagene som er populære, år etter år, sier avdelingssjef Geir Andersen i Samordna opptak til NTB.

For femte år på rad øker antallet søkere gjennom Samordna opptak (SO). Allmennlærerutdanning, realfag og informatikk taper terreng i kampen om søkerne som følge av strengere opptakskrav.

Blant studiene som øker mest er idrettsfag, språk, litteratur og juss. Populære fag som medisin, journalistikk, veterinær og ernæring har fremdeles høye poenggrenser.

I alt 96 329 personer har i år søkt opptak til høyere grunnutdanning gjennom SO, en liten økning fra 2004, på 1,4 prosent. Av de 82 615 søkerne som hadde sendt inn nødvendig dokumentasjon, var i overkant av 71 000 kvalifisert for studier.

Av disse får rundt 61 000 tilbud om studieplass. Men på tross av en økning i antall søkere sendes det ut i underkant av 1 000 færre tilbud i 2005 enn i 2004.

- Tilbakegangen skyldes blant annet færre kvalifiserte søkere til allmennlærerutdanning, realfag og informatikk, etter innføring av strengere opptakskrav til disse utdanningene, sier fungerende daglig leder i SO, Trine Hotvedt.

De 11 000 kvalifiserte søkerne som ennå ikke har fått tilbud kan lete blant over 4 000 ledige studieplasser fordelt på 450 studier på Restetorget. I 2004 møtte 4 625 personer til studiestart på en ledig studieplass som ble lagt ut etter hovedopptaket.

(NTB)

Powered by Labrador CMS