Oppdager hjertefeil hos fostre

Ultralydundersøkelse i svangerskapet oppdager medfødte hjertefeil hos det ufødte barn, viser en evaluering av ultralydundersøkelsen over en 16-årsperiode.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitetslektor Eva Tegnander fra Trondheim har vurdert oppdagelsen av hjertefeil gjennom ultralydundersøkelser i en 16-årsperiode.

Hun disputerer nå for doktorgraden dr. philos ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim.

I 1986 ble 18 prosent av de alvorlige hjertefeilene oppdaget før fødselen. I dag oppdages 57 prosent av slike feil.

- Medfødte hjertefeil opptrer relativt hyppig, og studier har vist at oppdagelse før fødselen kan bedre barnets prognose. Men hjertefeil er mye vanskeligere å oppdage i fosterstadiet enn man skulle tro, sier Tegnander til NTB.

Ultralydundersøkelse i svangerskapets 18. uke ble innført i 1986 for alle gravide i Norge.

Rett behandling

Hensikten med doktorgradsarbeidet har vært å vurdere forskjellige måter å undersøke fosterhjertet på, slik at flest mulig av de alvorlige hjertefeilene kan oppdages.

- Av de hjertefeilene som oppdages, viser det seg at fosteret i tillegg kan ha andre alvorlige avvik, slik at prognosen er dårlig. Av de 57 prosentene hjertefeil som oppdages, er det rundt 42 prosent levende fødte.

- Bare 27 prosent av fostre med alvorlig hjertefeil lever i dag ved toårs alder, forteller Tegnander.

Derfor er det viktig at fødselen av fostre med påvist alvorlig hjertefeil skjer på Rikshospitalet i Oslo. Det er det eneste sykehuset i landet der det utføres hjertekirurgi på nyfødte.

- Når man er informert før fødselen, kan barnet få rett behandling like etter fødselen, og det kan redde barnet, sier doktoranden.

Opplæring viktig

Siden hjertefeil er vanskelig å oppdage på ultralyd, er det desto viktigere at opplæringen og teknikken hos dem som utfører undersøkelsene er god.

Tegnander påviser at grunnopplæring og erfaring hos dem som utfører ultralyden, har vesentlig betydning for evnen til å oppdage den alvorlige hjertefeilen.

Doktoranden beskriver også en metode med tredimensjonal ultralyd av fosterhjertet, utviklet ved NTNU.

Metoden har stort potensial for å bedre hjertediagnostikken hos foster.

Kritikk

Arbeidet gir dessuten kritikk til dagens praksis i Norge, der det ikke stilles krav til ultralydutdanning, og der man ikke har noen form for kvalitetsvurdering.

- Vi kan underes over at det ikke finnes slike krav når vi ser hvor vanskelig det er å oppdage hjertefeil og hvor mye trening og erfaring har å si, framholder hun.

I alt fødes 0,4 prosent av norske barn i en normalpopulasjon med medfødt hjertefeil.

Eva Tegnander er cand.mag. og sonograf. Hun er også utdannet sykepleier og jordmor. Hun er i dag leder for videreutdanning i ultralyddiagnostikk for jordmødre ved St. Olavs Hospital.

(NTB)

Powered by Labrador CMS