Norske pasienter underernærte

Inntil halvparten av pasientene i norske sykehus kan være underernærte. Nå starter helse Bergen et prosjekt for å sørge for at pasientene får i seg nok mat.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Beregninger basert på internasjonal forskning viser at mellom 30 og 50 prosent av pasientene sannsynligvis er underernært. Dette fører til en ekstrakostnad på mellom vel 700 millioner og 1,3 milliarder kroner, skriver Aftenposten.

- Det er først og fremst eldre og kreftpasienter som er underernært. På samme måte som befolkningen ellers blir pasienter i norske sykehus stadig eldre, sier forsknings- og utviklingsdirektør, professor Grethe S. Tell i Helse Bergen.

Nå setter Haukeland universitetssjukehus som første sykehus i Norge i gang en ernæringsstrategi overfor pasientene.

- Underernæring fører til redusert allmenntilstand, som igjen kan forlenge sykdomsforløpet og gi flere komplikasjoner. Hvert år taper sykehusene store beløp på grunn av dette. Det er ganske enkelt uøkonomisk, sier Tell.

Det fører også til at pasientene blir liggende lenger på sykehus, og at de som blir skrevet ut kommer raskere tilbake.

(NTB)

Powered by Labrador CMS