Naturvernere tapte ulvesaken

Miljøorganisasjonen WWF mener at rovviltet i Norge er uten rettsvern. Miljøverndepartementet ble onsdag frikjent i Oslo tingrett i den såkalte ulvesaken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre naturvernorganisasjonene WWF Norge, Naturvernforbundet og Foreningen Våre Rovdyr som stevnet staten i saken, tapte på alle punkter, men slipper å betale saksomkostninger.

- Dommen betyr at norsk ulv og fredede rovdyr overhodet ikke har rettsvern. Den stadfester at staten, med loven i hånd, kan utrydde norsk ulv uavhengig av faglige synspunkter og Stortingets vedtak om levedyktige rovdyrbestander, sier WWF-leder Rasmus Hansson til NTB.

Nytt lovverk

Hansson hevder Sverige tar fullstendig avstand fra norsk forvaltning av den felles ulvebestanden.

- Norge ligger milevidt bak resten av Europa når det gjelder rovdyrforvaltning. Nå må vi få et naturvernlovverk som beskytter i virkeligheten og ikke bare på papiret, sier Hansson.

Saken gjelder rettslig prøving av Miljøverndepartementets vedtak 21. januar 2005 om tillatelse til å felle fem ulver i Hedmark fylke. De fem ulvene ble felt under lisensjakt etter beslutning fattet av Direktoratet for naturforvaltning.

Naturvernorganisasjonene stevnet staten fordi de håpet utfallet av rettssaken ville gi en ny og mer naturvennlig rovdyrforvaltning.

Fornøyd

Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk, som går imot levedyktige rovdyrbestander i Norge, sier at dommen er helt i tråd med forventningene.

- Rovdyrforvaltning på saksøkernes premisser ville ha blitt helt umulig. Nå håper jeg miljøorganisasjonene en gang for alle slutter med sin notoriske feilinformasjon om Norges forpliktelser i forhold til Bernkonvensjonen, sier folkeaksjonens leder, Åsmund Ystad.

(NTB - Per Christensen)

Powered by Labrador CMS