Mer miljøgift i Arktis

Forskere har nok en gang fått bekreftet utbredelsen av miljøgifter i Arktis. Omfanget av PCB, dioksiner og kvikksølv i arktiske dyr kan være større enn tidligere antatt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Undersøkelsene er foretatt på sjøfuglen havhest fra Bjørnøya. PCB og dioksiner i havhest på Bjørnøya er over grensen for det som kan være skadelig for fugleegg. Det er første gang at havhest er undersøkt for miljøgifter, melder Statens forurensningstilsyn (SFT).

Funnene er offentliggjort i en rapport utført av Norsk Polarinstitutt for luftforskning (NILU) på oppdrag fra SFT. Resultatet av undersøkelsen indikerer at omfanget av miljøgifter i Arktis kan være større enn det forskerne hittil har påvist.

- Dette er nok en bekreftelse på at det internasjonale arbeidet for å hindre spredning av miljøgifter til nordområdene må videreføres, sier SFT-direktør Håvard Holm.

Rapporten viser også at det er relativt mye kvikksølv i havhest sammenlignet med andre sjøfugler i Arktis. Nivåene er godt under dødelige doser, men er likevel i nærheten av konsentrasjoner som har ført til underernæring og kroniske sykdommer blant andre fuglearter. Det ble også registrert mindre mengder PFAS-stoffer i havhesten på Bjørnøya.

(NTB)

Powered by Labrador CMS