Mener trygd smitter

Bruk av uføretrygd er «smittsomt», slik at en person som blir ufør drar med seg flere, viser en ny rapport.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det ser ut som om det utvikles lokalmiljøer der tilbøyeligheten til uføretrygd er stor, fordi så mange andre mottar uføretrygd, sier førsteamanuensis Mari Rege ved Universitetet i Stavanger til Dagens Næringsliv.

Analysene viser at dersom 50 personer i en kommune med 5 000 blir uføretrygdet, vil ytterligere 25 personer bli trygdet de nærmeste årene som en ren smitteeffekt.

- Det er en svært stor effekt, sier Rege, som peker på tre mulige forklaringer på at det kan oppstå slike smitteeffekter.

For det første kan den sosiale aksepten for å være trygdet bli større jo flere som går på trygd. For det andre kan det være mer attraktivt å være trygdet når så mange i omgangskretsen også har fri på formiddagen.

Den tredje mulige forklaringen er at det kan være lettere å forstå hvordan man skal gå fram for å bli trygdet når man kjenner noen som har vært gjennom prosessen tidligere.

Statistikk fra Arbeids- og velferdsforvaltningen viser at 11 prosent av befolkningen er uføretrygdet. Det er imidlertid store geografiske forskjeller.

(NTB)

Powered by Labrador CMS