Mars-sonde klar til utskyting

Mens en spent verden følger romferja "Discovery" på veien tilbake til jorda, forbereder den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA i det stille en ny oppskyting. Denne gangen går ferden til planeten Mars.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Riktignok uten noe mannskap om bord, for det er den ubemannede sonden “Mars Reconnaissance Orbiter” (MRO) som skal sendes ut i rommet fra Cape Canaveral i Florida kommende onsdag. Alt går som planlagt foran utskytingen, sa NASA-talsmenn fredag.

Amerikanerne håper at MRO skal sende tilbake mer data om Den røde planet enn alle tidligere sonder til sammen. Opplysningene skal brukes i forberedelsene til det som kan bli en bemannet Mars-ferd rundt år 2020.

NASA er nemlig i gang med å konstruere en etterfølger til dagens romferjer. Håpet er at denne nye farkosten skal kunne bringe mennesker til Mars, kanskje fra baser på månen slik at man unngår å måtte overvinne jordas tyngdekraft ved hver utskyting.

MRO skal skytes ut i verdensrommet med en bærerakett av Atlas-typen. Sonden er blant annet utstyrt med avanserte kameraer som kan fange opp gjenstander helt ned til størrelsen på et alminnelig skrivebord.

(NTB)

Powered by Labrador CMS