Kvinner vinner i skolen

Om kort tid dominerer kvinner de lengste studiene og Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo forventer et maktskifte i arbeidslivet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hittil har mennene vært i flertall blant dem som fullfører studier som varer mer enn fire år. Nå er kvinnene i ferd med å innta siste skanse i utdanningssystemet, ifølge nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Utdanningsforsker Per Olaf Aamodt ved NIFU STEP (Studier av innovasjon, forskning og utdanning) karakteriserer utviklingen de senere årene som en revolusjon.

- I realiteten har kvinnene tatt igjen menn for lengst når det gjelder utdanning, sier Aamodt til Aftenposten

-Tidligere var det kvinner som hadde størst frafall ved universiteter og høyskoler. Unge jenter i dag har helt andre forbilder enn før. De har for eksempel oftere mødre med høyere utdanning, sier utdanningsforskeren.

Eksperter Aftenposten har snakket med forventer at kvinnedominansen i utdanningssystemet også får betydning i næringslivet.

- Høy utdanning lønner seg i det moderne arbeidsmarkedet. Hvis kvinner i økende grad tar utdanning, hjelpe det ikke bare disse kvinnene, men også kvinner som gruppe, mener leder Vidar Grøtta ved Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo.

(NTB)

Powered by Labrador CMS