Krever moskétilgang

I India er mange gamle moskeer plassert under myndighetenes kontroll fordi de anses som historiske minnesmerker. Nå krever representanter for Indias store muslimske minoritet å få be i moskeene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er over 600 moskeer over hele landet, 53 bare i Delhi, der muslimer ikke kan be fordi moskeene anses som historiske monumenter, sier Intezar Naeem fra organisasjonen Jamaat-e-Islami Hind, til Indo-Asian News Service.

Moskeene er så gamle at de er tatt hånd om av Archeological Survey of India og anses som nasjonale minnesmerker.

Naeem mener bygningene kommer fra Mughal-perioden. Mughal-imperiet, som hersket over store deler av India fra 1526 til 1707, var styrt av en muslimsk herskerklasse. Perioden frembragte noen av den muslimske sivilisasjonens vakreste arkitektur, inkludert det berømte Taj Mahal.

- Vi mener at disse moskeene ikke er bygget av historiske årsaker, men for at muslimer skal kunne be.

- Samme hvor gamle og vakre moskeene er, vil de bli tatt hånd om av muslimer. De vil også be der. Alle moskeer der det bes ender opp med å være i god stand, mens mange moskeer som er tatt hånd om av ASI er i dårlig forfatning. Når muslimer ikke kan be der, kommer alle slags folk dit i stedet, og mange går inn med skoene på, understreker Naeem.

Mughal-arkitekturen er kjent for sin rike utsmykning, og gulvene er tilpasset muslimsk skikk om at man tar av seg på bena.

Andre indiske muslimer støtter kravet.

Powered by Labrador CMS