Klamydia kan gi tidlig fødsel

Gravide som er smittet av klamydia, har 50 prosent høyere risiko for å føde for tidlig, viser en ny forskningsrapport.
28.8 2007 08:46

Kjønnssykdommen klamydia øker ikke bare sjansen for å bli steril. Nå viser en amerikansk undersøkelse at gravide som er smittet av kjønnssykdommen klamydia, har mye høyere risiko for å føde for tidlig enn andre. Det kommer fram i en artikkel Sexual Transmitted Infections gjengitt i Dagens Medisin.

I undersøkelsen ble 851 gravide med klamydia i delstaten Washington sammenlignet med en kontrollgruppe på 3.404 kvinner som ikke var smittet.

Klamydiainfeksjonen ga 50 prosent høyere risiko for tidlig vannavgang og 46 prosent høyere risiko for prematur fødsel. Det forebygget ikke for tidlig fødsel at de smittede kvinnene og deres partnere ble behandlet for klamydia under svangerskapet.

I fjor ble 21.259 personer diagnostisert med klamydia her i landet.

- Vi har all grunn til å anta at dette bare er toppen av isfjellet, sier Siv Gamnes, daglig leder ved Klinikk for seksuell opplysning (KSO) i Oslo til Dagens Medisin. Ifølge rådgiver Hilde Kløvstad ved Avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet tyder undersøkelser på at mellom 5 og 7 prosent av unge menn under 25 år er smittet av klamydia.

-60 prosent av dem som blir smittet, er under 25 år, sier Kløvstad til Dagsavisen.

Hun anslår at 300 til 500 kvinner årlig blir sterile av klamydia.

- Ved å bekjempe klamydia kan vi forebygge ufrivillig barnløshet, sier Kløvstad. (NTB)

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse