Kakao mot demens

En god kopp kakao kan holde hjernen i form hos eldre mennesker og hindre demens, mener forskere.
19.2 2007 08:30

Antall mennesker som blir rammet av demens, øker i den vestlige verden, og forskerne leter stadig etter metoder for å hindre at eldre mennesker får nedsatt hjernefunksjon.

En mulig kilde til å hindre demens er flavanoler, en antioksidant som finnes i kakaobønner og som øker blodtilførselen til hjernen, opplyste forskere som søndag deltok på en amerikansk forskningskonferanse.

I Storbritannia er det blant annet gjort forsøk på unge kvinner som fikk i oppgave å løse kompliserte oppgaver. De som fikk en kopp med kakao, hadde en mye sterkere blodtilførsel til hjernen enn de som måtte klare seg uten.

Forskeren Norman Hollenberg fra Harvard Medical School har funnet samme tendens hos en indianerstamme i Panama som i sin lokale diett kun drikker kakao.

Det er verken registrert høyt blodtrykk eller demens hos disse indianerne, bortsatt fra hos dem som flytter til byen og slutter med de lokale matvanene. Kakaoen som selges i byene, er dessuten langt fra så sunn som i indianernes lokalsamfunn siden antioksidantene er fjernet for å få bort den bitre smaken.

Men selv om kakao kan være bra for hjernen, advares folk mot å fråtse i sjokolade.

- Sjokolade er en glede, men det kan aldri bli helsekost ettersom vi har et kaloriproblem, sier Hollenberg. I kakao er det imidlertid mye mindre fett. - Jeg ser en lys framtid for kakaoen, sier han.

(NTB)

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse